Aplaudat de credincioși mai ceva ca la un spectacol

Șeful statului s-a închinat la Brâul Maicii Domnului

503

Articole de la același autor

Președintele Traian Băsescu și soția sa, Maria Băsescu, s-au alăturat, duminică, miilor de credincioși care au venit la Mangalia să se închine la racla cu Brâul Maicii Domnului. Chiar dacă nu a ajuns de la începutul slujbei speciale dedicate sfințirii Bisericii militare mangaliote, șeful statului a rămas, timp de mai bine de o oră, la ceremoniile religioase. Traian Băsescu a fost întâmpinat de numeroase oficialități locale, militare, politice, iar oamenii care își așteptau încă de dimineață rândul să ajungă la racla sfântă au aplaudat ca la spectacol sosirea președintelui.
Alături de soția sa, șeful statului a aprins lumânări la noua biserică proaspăt sfințită, familia Băsescu fiind impresionată de frumusețea icoanelor. S-au închinat la raclă, au aprins lumânări, primind în dar chiar și târnoseală.
Șeful statului a asistat apoi la Sfânta Liturghie solemnă oficiată de Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și de un impresionant sobor de preoți și diaconi. În timp ce oficialitățile l-au asaltat cu mici complezențe, iar alaiul de fețe bisericești cu… fotografii, Maria Băsescu a prefe-rat să se retragă și să viziteze Muzeul Marinei aflat în imediata vecinătate a Bisericii de garnizoană "Sfânta Maria".
Deși nu a fost în spațiul special amenajat dedicat invitaților și oficialităților, Elena Udrea, secretar executiv al PD-L, a atras privirile tuturor și datorită unei rochii elegante de culoare portocalie.
Traian Băsescu a fost invitat, la finalul slujbei, la microfon, însă a refuzat să facă orice fel de declarație, retrăgându-se, prin baia de mulțime.

Crucea Patriarhală pentru părintele Traian Chircu, din Mangalia
Deși nu a fost prezent la Mangalia, din cauza problemelor de sănătate, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis un mesaj și, totodată, prețioasa distincție "Crucea Patriarhală", în noua ediție, părintelui Traian Chircu. Este recunoașterea eforturilor părintelui pentru ridicarea bisericii militare din Mangalia.
Primele demersuri în vederea construirii Capelei militare de garnizoană din Mangalia au fost făcute în 1996, ca urmare a unei inițiative comune a Forțelor Navale și a autorităților locale din municipiu. Ulterior, au fost întocmite planurile Bisericii militare de garnizoană cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", a cărei construcție a început în 2004. Fondurile pentru finalizarea construcției, dotării și picturii provin din donații ale militarilor din garnizoană, precum și din sponsorizări din partea Primăriei municipiului Mangalia și a altor instituții și persoane.

Racla sfântă a ajuns la Constanța
Ieri după-amiază, racla cu Brâul Maicii Domnului a ajuns în Constanța, fiind depusă la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apos-toli Petru și Pavel". Pe 21 mai, brâul va fi transportat într-o procesiune religioasa la Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" din Constanța, unde va rămâne până în zorii zilei de 22 mai.
Racla cu Brâul Maicii Domnului va fi dusă apoi la Aeroportul Mihail Kogălniceanu, iar de acolo se va întoarce în Grecia.
Este pentru a doua oară, după 2002, când Brâul, despre care se spune ca ar fi fost țesut și purtat de Fecioara Maria, se află la Constanța.
Racla de argint în care se păstrează o parte din Brâul Maicii Domnului, la Mănăstirea Vatoped, a fost confecționată în secolul al XVIII-lea în Țara Românească, alte două părți ale relicvei sfinte aflându-se, din 1522, la Mănăstirea Kato Xenia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8687 secunde