Afecțiuni de sezon

Senzația de răceală, furnicături, dureri, roșeața intensă, cangrenă - simptome ale degerăturilor

3639
Zonele Cele mai afectate de degerături sunt obrajii, nasul, urechile, degetele de la mâini sau picioare. Bărbații sunt mai expuși deoarece lucrează în aer liber mai mult decât femeile. Degerăturile pot fi cauzatoare de moarte, dacă sunt asociate cu hipotermie sau cu suprainfecția rănilor.

Degerăturile se produc la nivelul extremităților. La o temperatură mai scăzută de minus zece grade Celsius, orice țesut care este amorțit devine expus degerăturilor. Degerăturile pot fi produse și de vânturile reci la temperaturi mai ridicate. "Cel mai des, această afecțiune este corelată cu lipsa de îngrijire corespunzătoare", a declarat Florian Stoian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.
Factorii care determină degerăturile sunt expunerea îndelungată la frig, vârste extreme, lipsa unui adăpost, imobilizări prelungite în frig, abuz de nicotină, alcool sau medicamente, oboseala, stresul, îmbrăcămintea inadecvată sau prea strâmtă, infecții, ateroscleroza, artrita, diabetul, afecțiuni ale tiroidei.

Bărbații, predispuși la degerături
Degerăturile se întâlnesc frecvent la persoane care lucrează iarna în aer liber sau la cei care practică sporturi de iarnă și sunt expuși la frig timp îndelungat.
Complicațiile pe termen lung ale degerăturilor sunt: amorțeli și furnicături în extremități. Majoritatea victimelor sunt bărbați, deoarece aceștia lucrează mai mult în mediul exterior.
Simptomele pe care le acuză un bolnav cu degerături sunt: senzația de răceală, înțepături, furnicături în zona afectată, dureri, arsuri sau chiar senzația că regiunea respectivă este străbătută de curent electric. Alte semne ale degerăturilor: transpirație excesivă, roșeața intensă a zonelor afectate, cangrenă.

Apelează la medic
Doctorul ne spune că sunt mai multe stadii ale degerăturilor. "În cazul în care simți pișcături și senzații de amorțire, iar temperatura este foarte scăzută mișcă-ți degetele mâinilor și ale picioarelor, lovește-ți picioarele, făcând mișcări asemănătoare aplauzelor", precizează medicul.
În cazul degerăturilor ușoare, pielea are un aspect galben-gri, leziunea nu este dureroasă, însă durerea apare în momentul reîncălzirii părții respective. În cazul degerăturilor serioase, leziunea se caracterizează prin plăci groase, colorația anormală a tegumentelor, osteoporoză, atrofie. Doctorul Florian Stoian ne spune: "În asemenea situații, trebuie consultat medicul cât mai repede cu putință. Nu există reguli stricte, dar este bine să se renunțe la mers în cazul picioarelor înghețate. Utilizarea zonei degerate la mers poate dezvolta complicații".

Păstrează-ți mâinile și picioarele uscate
Dacă zona degerată este o extremitate, aceasta se poate înfășura pe timpul transportului la spital. Nu se administrează alcool sau sedative, care pot accentua pierderea de căldură și afecta funcțiile vitale. Trebuie evitat fumatul deoarece nicotina determină strangularea vaselor de sânge.
Dezghețarea poate fi însoțită de dureri foarte mari. Pentru tratarea acestei afecțiuni, încălzește în mod gradual părțile corpului afectate de degerături. Nu freca zona afectată, deoarece poate deteriora tegumentul. Nu pune zăpadă pe zonele degerate, deoarece poate agrava afecțiunea.
Mănușile cu un singur deget reușesc să păstreze mai bine căldura mâinilor decât mănușile normale. Poartă încălțăminte izolantă și rezistentă la apă și ghețuș, pentru a preveni degerăturile picioarelor. Menține căldura picioarelor, care trebuie să fie în permanență uscate, pentru a putea face față frigului, zăpezii și poleiului.
Încălzește-te cu ajutorul unei pături groase și cu lichide calde, cum ar fi ceaiul sau o supă.
Medicul ne recomandă să stăm acasă, să evităm deplasările, să ne îmbrăcăm gros, să nu folosim îmbrăcăminte strâmtă, să avem grijă la mâini, mai exact la palme și la picioare. Florian Stoian ne recomandă, dacă plecăm cu autoturismul, să avem mai mult combustibil la noi, pentru a face față unei posibile blocări în trafic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7443 secunde