ȘOC ÎN EUROPA / Marea Britanie iese din UE. Britanicii au votat pentru BREXIT. REACȚIA PARLAMENTULUI EUROPEAN: "Nu este o criză"

1668
2
ȘOC ÎN EUROPA / Marea Britanie iese din UE. Britanicii au votat pentru BREXIT. REACȚIA PARLAMENTULUI EUROPEAN:

Articole recomandate

REZULTATE FINALE REFERENDUM BREXIT: Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană. 51.9 la sută dintre cetățenii britanici au votat pentru ieșirea țării din Blocul Comunitar.


UPDATE - Potrivit rezultatelor anunțate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripții electorale, 51,9% dintre cetățenii britanici s-au pronunțat în favoarea ieșirii țării din UE, potrivit BBC News online.

Pentru ieșirea din Uniunea Europeană au votat puțin aproximativ 17,4 milioane de cetățeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puțin peste 16 milioane de voturi.




UPDATE - Referendum în Marea Britanie: 51,5% pentru Brexit, 48,5% pentru rămânerea în UE (rezultate parțiale).


Tabăra favorabilă ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană conduce cu 51,5% după numărarea voturilor în circa jumătate din circumscripții la referendumul istoric care a avut loc joi, relatează Sky News.

  • Astfel, pentru Brexit au votat 7.987.537 de britanici, după numărarea voturilor în 194 din totalul de 382 de circumscripții.
  • Tabăra favorabilă rămânerii în UE este cotată cu 48,5% din voturi (7.511.196 de alegători).
  • Prezența la vot a fost de 71,3%, conform datelor oficiale citate de Sky News


UPDATE:

  • Votul de la referendum arată discrepanțe regionale majore în cadrul Marii Britanii, atât Scoția, cât și Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia și Țara Galilor au votat majoritar pentru ieșire, relatează BBC News online și Reuters.
  • Prim-ministrul de la Edinburgh, Nicola Sturgeon a declarat vineri că "Votul aici arată clar că oamenii din Scoția văd viitorul lor ca parte a Uniunii Europene". "Așteptăm rezultatul final din Marea Britanie la nivel, dar Scoția a vorbit. Și vorbit clar," a continuat oficialul.


UPDATE:

Cum au votat britanicii:

  • Londra a votat masiv pentru rămânerea în UE
  • Nordul Angliei a votat cu o majoritate importantă pentru ieșirea din UE
  • Scoția a votat cu o majoritate importantă pentru rămânerea în UE
  • Țara Galilor a votat pentru ieșirea din UE (o surpriză a scrutinului)
  • Irlanda de Nord a votat pentru rămânerea în UE


UPDATE: Lira se prăbușește

  • Volatilitatea s-a accentuat pe măsura numărării voturilor, lira fluctuând într-un interval mai mare de 15 cenți americani, în timp ce probabilitatea calculată de casa de pariuri Oddschecker este 93% pentru ieșire, față de 23% joi.
  • Lira este în declin cu 8,5%, la 1,3616 dolari pe unitate, după ce a atins 1,3467 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din 1985.
  • Indicele lire britanice, calcultat de Bloomberg, care urmărește evoluția monedei britanice în raport cu șapte valute importante, a coborât cu 8,4%, în timp ce indicele FTSE 100, pentru contractele care expiră în septembrie, a pierdut 7,6%.
  • Declinul de 8,5% al lirei consemnat vineri marchează cea mai slabă evoluție a monedei consemnată vreodată, declinul fiind mai grav decât cel de 4,1% înregistrat în așa-numita Black Wednesday, când a ieșit din mecanismul europan al ratelor de schimb. În ziua respectivă, investitorul George Soros a pariat împotriva lirei, câștigând 1 miliard de dolari.
  • Lira a coborât vineri cu până la 9,5% în timpul tranzacțiilor, acesta fiind cel mai grav declin consemnat după cel de 5,9% din 24 octombrie 1998, când piețele s-au prăbușit la nivel global, în timpul crizei financiare.



UPDATE: Reacția Uniunii Europene

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat în această dimineață că regretă "foarte tare" decizia Marii Britanii de a părăsi UE, dar a dat asigurări că blocul comunitar nu se confruntă cu o criză, relatează ITV. "Trebuie să respectăm (decizia electoratului – n.r.), dar nu trebuie să vorbim de o criză, pentru că suntem bine pregătiți", a declarat el. "De 40 de ani, Marea Britanie ezita dacă să fie un membru deplin sau nu. Acum este clar, pentru ca Marea Britanie să meargă pe drumul său", a adăugat el. Schul a recunoscut că ultranaționaliștii și euroscepticii din celelalte state membre UE vor încerca să urmeze exemplul Marii Britanii, dar a adăugat: "Marea Britanie a tăiat pentru moment legăturile cu cea mai mare piață unică din lume și nu cred că oamenii din regiune cred că aceasta este cea mai bună cale".

Comentează știrea

Cezar
24 iunie 2016
Tot raul spre bine?

Aha ! E timpul ca sceleratii din conducerea Romaniei sa se gandeasca la romani,macar si pentru binele si confortul lor,al sceleratilor ! Cui I-a pasat ca niste oameni nu mai au cum sa supravietuiasca decat parasind tara,asta implicand drame? Da,romanii care muncesc cinstit in Anglia sunt de fapt romani izgoniti de regimurile din Romania,ei intretin pe cei ramasi inca cu sperante in tara si nu sunt considerati someri,adica ce p..a lor,se descurca si trebuie sa fie buni de votat cacaciosii care nu fac nimic decat sa se omoare intre ei pentru putere in folos propriu. Anglia se va descurca,e o putere economica cu traditie,acolo s-a infaptuit revolutia industriala,Romania?!!! Cand vom avea conducatori cu care sa nu ne fie rusine? Cand vom fi si noi la fel de demni ca britanicii in apararea locuitorilor Romaniei? Cand vom onora sangele eroilor morti degeaba ,adica doar pentru binele si bogatia unor tradatori de neam? Cand ne vom merita eroii cu care ne cacam pe noi ca suntem rude,ca le suntem urmasi? Nu,noi acum ne strofocam ca UE se clatina. Si ce? Insusi printul Charles se inclina in fata a ce a ramas din poporul adevarat Roman,noi nu suntem in stare,este ?!!! Ma bucur ca vor veni cei plecati sa scuture politrucii,sa vedeti ce va fi cand milioanele de romani buni se vor intoarce in tara condusa de japite!

Cersetorul
24 iunie 2016
ajutor social

Bravo Marii Britanii! fiecare sa stea in tara lui mai ales dupa ce si-au cumparat diferite diplome, trantorii romani vor salarii mari si munca putina, 'elevii' sa aibe cat mai putin de invatat; suntem o tara de analfabeti si idioti-paranoici.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6049 secunde