Soldaţii ruşi fac plângeri la parchet pentru că nu au mai vrut să lupte și au fost arestați

109
Soldaţii ruşi fac plângeri la parchet pentru că nu au mai vrut să lupte și au fost arestați - fondsoldati-1659532595.jpg
Un grup de soldați ruși își acuză comandanții că i-au trimis la închisoare, în estul Ucrainei, pentru că au refuzat să mai lupte. Este o expunere publică rară a tensiunilor din rândurile armatei ruse cu privire la invazia din Ucraina, relatează Reuters.

Maxim Grebeniuk, un avocat ce conduce organizația de sprijin Ombudsmanul militar din Moscova, a declarat că cel puțin patru soldați ruși au depus plângeri scrise la procuratura generală, cerând pedepse pentru superiorii care au decis reținerea lor.

„Avem deja o listă cu 70 de soldați ruși care au fost ținuți prizonieri. În total, au fost reținuți aproximativ 140 de soldați”, a adăugat Grebeniuk, care îi reprezintă pe soldați.


Într-o mărturie scrisă trimisă procurorilor ruși la 1 august și analizată de The Guardian, un soldat a descris cum, după ce a refuzat să se întoarcă pe câmpul de luptă, a fost închis timp de peste o săptămână în diferite celule de pe teritoriul Luganskului controlat de ruși.


„Ca urmare a ceea ce cred că au fost greșelile tactice și strategice făcute de comandanții mei și a disprețului total al acestora față de viața umană, am luat decizia de a nu continua operațiunea militară”, a spus Vladimir, un soldat al cărui nume a fost schimbat la cererea lui.

Vladimir a povestit că a fost reținut în 19 iulie și plasat într-o cameră cu gratii la fereastră, unde a fost ținut fără mâncare împreună cu alți 25 de soldați din unitatea sa care au refuzat să lupte.


La scurt timp după aceea, Vladimir a spus că a fost transferat în orașul Briansk din Lugansk, unde a fost ținut într-o fostă școală, transformată într-o bază militară, împreună cu alți aproximativ 80 de soldați din diferite unități care au refuzat și ei să mai participe la invazie.


El a spus că au fost păziți acolo de membri ai firmei militare private Wagner, o organizație de mercenari acuzată că a comis abuzuri asupra drepturilor omului în timp ce lupta alături de armata rusă în Ucraina.

„Ei, soldații Wagner, ne-au spus că au fost plasate mine în afara bazei militare și că oricine încearcă să fugă va fi considerat inamic și va fi împușcat pe loc”, a scris soldatul.
„Eram hrăniți o dată pe zi, la prânz. Nu existau condiții de igienă. În tot acest timp, nu a fost furnizat niciun document care să explice arestarea noastră. Am fost închiși ilegal”, a scris Vladimir, cerând procurorilor să înceapă o anchetă penală asupra a doi colonei ruși și a unui maior despre care spune că sunt responsabili pentru reținerea lui.

Ministerul rus al apărării nu a răspuns la întrebările The Guardian pentru acest articol.

Vladimir a spus că în cele din urmă a reușit să plece după ce un medic militar a recomandat spitalizarea lui, pentru rănile suferite la începutul războiului.


Nu e clar dacă mai sunt soldați ruși reținuți în Lugansk în acest moment.

Arestarea soldaților, despre care instituția independentă de investigație Insider a relatat încă de săptămâna trecută, este încă o dovadă că unele unități rusești din Ucraina continuă să fie afectate de moral scăzut și de lupte interne.

O serie de documente ale instanței ruse au arătat până acum că sute de soldați au fost concediați pentru că au refuzat să participe la invazie.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5478 secunde