Uniunea Europeană, apel către Kiev:

"Solicitați rapid avizul Consiliului Europei cu privire la Legea educației"

224

Articole recomandate

Uniunea Europeană cere autorităților ucrainene să se adreseze Consiliului Europei cât mai repede posibil pentru un aviz de specialitate asupra noii Legi a educației, mai exact asupra secțiunii referitoare la limba în care se desfășoară procesul de învățământ, cea mai vizată de critici, relatează TOCPress, site de știri al românilor din Ucraina, citând Radio Svoboda. 


"Salutăm declarațiile cu privire la intenția autorităților ucrainene de a solicita Consiliului Europei un aviz de specialitate și facem apel ca ele să efectueze acest demers cât mai repede posibil", a declarat Maya Kosyanchich, purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene, Federica Mogherini. 


"În contactele noastre cu autoritățile ucrainene, partea europeană întotdeauna a pus accentul pe faptul că legislația respectivă trebuie să corespundă obligațiilor internaționale asumate de Ucraina, în special Convenția cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale și Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare. Așa cum s-a menționat în concluziile anterioare ale Comisiei de la Veneția, rolul limbii ucrainene ca limbă de stat și protejarea limbilor minoritare și regionale trebuie să fie atent echilibrate", a subliniat Maya Kosyanchich. 


Conform Agerpres, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat, luni seară, controversata Lege a educației, adoptată de Rada Suprema de la Kiev (parlamentul unicameral) la 5 septembrie, care, potrivit minorităților naționale, îngrădește dreptul minorităților la educație în limba maternă. 


În replică, ministrul de Externe ucrainean, Pavlo Klimkin, a propus țărilor vecine nemulțumite de noua Lege a educației să se așeze la masa tratativelor, invitația survenind după ce Ungaria a amenințat că va bloca demersurile Kievului în vederea aderării la Uniunea Europeană. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.275 secunde