Soţia preşedintelui haitian ucis a povestit ce s-a întâmplat în noaptea atacului

346
Soţia preşedintelui haitian ucis a povestit ce s-a întâmplat în noaptea atacului - fondsotiapresedintelui-1628014610.jpg

Articole de la același autor

Martine Moise, soția președintelui haitian Jovenel Moise, ucis într-un atac asupra palatului prezidențial în data de 7 iulie, a povestit într-un interviu pentru CNN ce s-a întâmplat în acea noapte și a cerut ajutorul comunității internaționale pentru elucidarea misterului uciderii președintelui. Ea a fost găsită sângerând pe podeaua dormitorului lor din palatul prezidențial din capitala Port-au-Prince, împușcată de mai multe ori într-un braț, alături de trupul președintelui.

„Cineva a dat ordinul și cineva a plătit. Aceștia sunt oamenii pe care îi căutăm. Vreau ajutorul Consiliului de Securitate al ONU în găsirea acestor oameni”, a spus Martine Moise.

Ea este singura victimă cunoscută a atacului în afara președintelui, iar cotul și antebrațul ei au fost sfărâmate de o ploaie de gloanțe trasă în timp ce atacatorii intrau în dormitorul lor. Ea a spus că și-a dat seama că e ceva în neregulă în noaptea atacului după ce s-au auzit focuri de armă automată în apropierea casei lor, în jur de 1 noaptea. Odată ce și-au dat seama că atacatorii au intrat în casă, au încercat să se ascundă în spatele patului.

„În acel moment, nu credeam că vor reuși să intre în camera în care ne aflam, pentru că aveam 30 sau 50 de agenți de securitate la proprietate”, a spus ea.

Cu toate acestea, atacatorii au ajuns la ei, iar autoritățile haitiene încă nu au explicat cum a fost posibilă o asemenea breșă în sistemul de securitate. Cel puțin doi șefi ai dispozitivului de securitate prezidențial au fost arestați, inclusiv șeful securității președintelui, Dimitri Herard, și șeful securității palatului, Jean Laguel Civil. De unde se afla pe podea, împușcată în braț de mai mult ori, Martine Moise a spus că putea vedea doar pantofii atacatorilor. Ea estimează că în jur de 12 oameni au intrat în dormitorul lor, vorbind spaniolă și căutând ceva anume. Atacatorii și-au întors atenția spre președintele Jovenel Moise, aflat pe podea, și au dat un telefon, își aduce aminte Martine Moise.

„Era în viață atunci. Au spus că este înalt, slab și negru, și poate persoana de la celălalt capăt al firului a confirmat că el este președintele. Apoi l-au împușcat în timp ce era pe jos". Președintele Jovenel Moise, în vârstă de 53 de ani, a fost împușcat de 12 ori, urme de gloanțe fiind găsite în fața lui, piept, mâini și picioare, arată raportul inițial al anchetatorilor. Martine Moise crede că cei care au pus la cale atacul sunt încă liberi și nu este convinsă că autoritățile haitine sunt capabile să descopere adevărul. Ea spune că este nevoie de o investigație independentă derulată de ONU, cu posibilitatea ca acest caz să ajungă într-o zi la Curtea Penală Internațională de la Haga.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3792 secunde