Spania a adoptat legea care consideră viol orice act sexual fără consimţământ explicit

175
Spania a adoptat legea care consideră viol orice act sexual fără consimţământ explicit - spania-1661518444.jpg

Articole recomandate

Parlamentul spaniol a adoptat forma finală a legii care instituie obligaţia consimţământului explicit pentru un act sexual, în caz contrar acesta poate fi considerat viol conform prevederilor acestei noi legi promovate de guvernul de stânga după un viol colectiv survenit în anul 2018, transmite agenţia AFP, consultată de Agerpres.
 

„Ţara noastră înscrie în sfârşit în legislaţia sa consimţământul ca fiind elementul central al relaţiilor noastre sexuale. Femeile nu vor mai trebui să demonstreze că a existat violenţă sau intimidare într-o agresiune pentru ca aceasta să fie recunoscută ca agresiune sexuală”, a declarat ministrul spaniol al egalităţii, Irene Montero, despre legea supranumită „Numai un da este un da”.

Guvernul de stânga spaniol condus de premierul socialist Pedro Sanchez afirmă că în această chestiune a consimţământului explicit s-a inspirat din Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei pentru combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, convenţie pe care şase state membre ale UE (Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Lituania, Letonia şi Slovacia) nu au ratificat-o, considerând că ea promovează ideologia de gen.

Irene Montero a recunoscut că în noua lege s-a inspirat şi dintr-o lege similară adoptată de Suedia, ţară unde, în urma aplicării respectivei legi, a crescut numărul condamnărilor pentru viol. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4773 secunde