Spania cere ajutor european pentru redresarea sistemului bancar

266
Spania cere ajutor european pentru redresarea sistemului bancar - spania-1339332657.jpg
Spania va cere un ajutor financiar european pentru a-și redresa sectorul bancar, conform anunțului de sâmbătă al ministrului Economiei, Luis de Guindos, cu ocazia conferinței telefonice a Eurogrupului.

"Acest ajutor financiar va fi dirijat către (fonduri publice spaniole de ajutor ale sectoarelor) Frob, iar Frob va injecta acești bani în băncile care vor cere", a declarat ministrul Luis de Guindos, fără a specifica valoarea acestui împrumut, menționând însă că nu există condiții de reforme economice "în afară de sectorul financiar, condițiile vor fi impuse băncilor, nu societății spaniole".

"Acest lucru nu are nimic de a face cu o salvare", a precizat ministrul, menționând că "ajutorul va fi dirijat către 30 la sută (dintre bănci) care sunt în dificultate", și identificate prin raportul FMI făcut public vineri.

Raportul a indicat nevoi ale băncilor spaniole estimate la aproximativ 40 de miliarde de euro, dar valoarea ajutorului ar putea ajunge la aproximativ 100 de miliarde, conform unei surse guvernamentale europene.

Madrid așteaptă rezultatele auditelor din partea germanilor de la Roland Berger și americanilor de la Oliver Wyman, pentru a-și formula cererea de ajutor, rapoarte care vor fi primite cel târziu pe 21 iunie de către Guvern. Acest ajutor va fi considerat ca "îndatorare publică" spaniolă, care va crește astfel, "și va trebui neapărat rambursat", a declarat Luis de Guindos.

v v v

Statele Unite salută decizia Spaniei de a solicita ajutorul zonei euro pentru recapitalizarea băncilor sale, a afirmat, sâmbătă, secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, citat de AFP.

"Salutăm măsurile luate de Spania pentru recapitalizarea sistemului său bancar și angajamentul partenerilor ei europeni de a-i acorda sprijin", a indicat Geithner.

La rândul său, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a salutat ajutorul "credibil" promis de zona euro pentru a ajuta Spania să-și recapitalizeze băncile.

"Salut cu căldură declarația Eurogrupului ce completează măsurile adoptate în ultimele săptămâni de autoritățile spaniole pentru consolidarea sistemului lor bancar" și care oferă un "zid de protecție" băncilor cu probleme, a menționat șefa FMI. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2925 secunde