Spania: Rajoy anunță suspendarea guvernului catalan și alegeri regionale în termen de șase luni

136
Spania: Rajoy anunță suspendarea guvernului catalan și alegeri  regionale în termen de șase luni - spaniarajoyanunta-1508682634.jpg

Articole recomandate

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a anunțat, ieri, convocarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, pentru revenirea la normalitate, precizând că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central, transmit Reuters și AFP.

Consiliul de miniștri, reunit sâmbătă în ședință de urgență, a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea liderului separatist Carles Puigdemont și a guvernului catalan, ale cărui puteri vor fi exercitate, în principiu, de miniștrii (din guvernul central) atât timp cât va dura această situație excepțională.

Invocând, în premieră, articolul 155 din Constituția Spaniei - care permite suspendarea autonomiei unei regiuni dacă aceasta nu își îndeplinește obligațiile față de stat - Rajoy a mai cerut Senatului să autorizeze dizolvarea Parlamentului Cataloniei și convocarea de alegeri în termen de șase luni în această regiune. 

În discursul său, Mariano Rajoy a subliniat că separatiștii nu au lăsat Madridului nicio altă alegere.

"Guvernul a fost obligat să aplice articolul 155 din Constituție. Aceasta nu a fost nici dorința, nici intenția noastră", a explicat el, enunțând cele patru obiective ale guvernului său: revenirea la legalitate, revenirea la normalitate, reluarea creșterii economice și organizarea de alegeri în Catalonia.

Măsurile ar urma să fie aprobate pe 27 octombrie de Senat, unde Partidul Popular al lui Rajoy este majoritar și unde și-a asigurat sprijinul socialiștilor din PSOE, principala forță de opoziție, și al centriștilor din Ciudadanos. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5252 secunde