Stare de urgență în Washington și New York din cauza uraganului Sandy

452
Stare de urgență în Washington și New York din cauza uraganului Sandy - uragan-1351321680.jpg
Guvernatorul statului New York și primarul Washingtonului au declarat ieri stare de urgență o dată cu apropierea uraganului Sandy, care ar putea lovi în următoarele zile coasta de nord-est a Statelor Unite după ce a făcut 38 de morți în Caraibe.

Guvernatorul Andrew Cuomo a "declarat stare de urgență în (statul) New York pentru a se pregăti pentru un eventual impact al uraganului Sandy", a declarat acesta într-un comunicat.

"Responsabilii vor lucra în weekend pentru a se asigura că locuitorii (Washingtonului), companiile și infrastructura sunt pe cât se poate de pregătite pentru consecințele acestei furtuni", a declarat la rândul său primarul capitalei americane Vincent Gray.

Acesta menționează printre consecințele eventuale "ploi puternice, drumuri inundate, rafale violente de vânt și întreruperi ale energiei electrice, precum și inundații de-a lungul Potomac", fluviul care traversează orașul.
La rândul său, primarul New York-ului Michael Bloomberg a precizat în cadrul unei conferințe de presă că autoritățile locale iau așteaptă trecerea furtunii peste New York începând cu duminică seară.

Acesta a prevenit că este vorba despre "o furtună foarte periculoasă" și a invitat localnicii să "fie atenți la informațiile publicate".

Samdy, care a provocat 38 de morți în Caraibe, traversa vineri insulele Bahamas și amenință să lovească imediat după weekend coasta foarte populată de nord-est a Statelor Unite, chiar mai puternic decât uraganul Irene care a ucis 47 de persoane în 2011.

Acesta ar putea lovi direct New York la începutul săptămânii, conform meteorologilor. Însă înainte să sosească, acesta ar putea fi retrogradat la rangul de furtună tropicală, rămânând totuși însoțit de cantități importante de precipitații începând cu luni.

"Lucrăm alături de partenerii noștri federali și locali pentru a urmări evoluțiile furtunii și a organiza un răspuns coordonat", a precizat Cuomo.

Bloomberg a declarat la rândul său că lucrează "în prezent pentru (...) a asigura că dacă oamenii vor trebui evacuați, vom avea la dispoziție 65 de adăposturi complet aprovizionate".

Primarul a adăugat că o oprire a ciculației trenurilor de la periferii și a autobuzelor este posibilă. Aeroporturile new-yorkeze JFK, LaGuardia și Newark, care adăpostesc fiecare zilnic milioane de călători, ar putea de asemenea fi paralizate.

Cu toate acestea, Michael Bloomberg a sfătuit populația să rămână calmă, subliniind posibilitatea ca furtuna să piardă din intensitate până atunci, așa cum a fost în cazul Irene care nu a trecut direct pe deasupra orașului.

"Această furtună ar putea doar să ne facă să spunem «Iată, plouă» și nimic mai mult. Sperăm că așa va fi", a declarat acesta. "Credeam că Irene o să fie un adevărat dezastru pentru orașul nostru și în final nu am avut practic nicio pagubă".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2035 secunde