Statele membre ale UE au validat lista membrilor viitoarei Comisii Europene

148
Statele membre ale UE au validat lista membrilor viitoarei Comisii Europene - statele-1574785049.jpg

Articole recomandate

Statele membre ale Uniunii Europene au validat, luni, lista celor propuși să fie membri ai Comisiei Europene până la 31 octombrie 2024, relevă un comunicat al Consiliului UE, consultat de Agerpres. Astăzi, lista va fi supusă votului Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. 


Potrivit AFP, pe listă nu se află niciun reprezentant al Regatului Unit, în contextul în care această țară va părăsi UE cel târziu la 31 ianuarie 2020. Regatul Unit încă este membru al Uniunii Europene, iar executivul comunitar și "Cei 27" au reamintit Londrei că desemnarea unui comisar european este una dintre obligațiile sale. 


Totuși, guvernul britanic a refuzat să facă acest lucru, explicându-și poziția printr-o regulă internă care prevede că Regatul Unit nu trebuie să procedeze la o desemnare pentru o asemenea funcție în timpul unei perioade ce precede alegerile, prevăzute pentru 12 decembrie. 


"Consiliul a luat notă de neprezentarea unui candidat britanic, dar acest lucru nu poate submina funcționarea normală a Uniunii și a instituțiilor sale și, în consecință, nu poate constitui un obstacol în numirea viitoarei Comisii", subliniază textul adoptat, luni dimineață, de miniștrii din statele membre. 


Pentru a proteja juridic deciziile luate de noua Comisie, Comisia Europeană în exercițiu a lansat o procedură de infringement contra Regatului Unit pentru neîndeplinirea obligațiilor sale de stat membru al UE. 


Executivul UE, care se bazează pe un aviz al Curții de Justiție a Uniunii Europene, susține că un stat membru nu se poate prevala de prevederi legale interne pentru a justifica nerespectarea obligațiilor ce decurg din legislația comunitară. 


Lista validată, luni, de Consiliul UE îi cuprinde pe Thierry Breton, Helena Dalli, Valdis Dombrovskis, Elisa Ferreira, Mariya Gabriel, Paolo Gentiloni, Johannes Hahn, Phil Hogan, Ylva Johansson, Vera Jourova, Stella Kyriakides, Janez Lenarcic, Didier Reynders, Margaritis Schinas, Nicolas Schmit, Maros Sefcovic, Kadri Simson, Virginijus Sinkevicius, Dubravka Suica, Frans Timmermans, Jutta Urpilainen, Adina Vălean, Oliver Varhelyi, Margrethe Vestager, Janusz Wojciechowski, care se adaugă lui Josep Borrell Fontelles, numit Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate. 


Noua Comisie Europeană va fi condusă de Ursula von der Leyen, votată de Parlamentul European în funcția de președinte în luna iulie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3185 secunde