Statele Unite ale Americii vor ajuta la reconstruirea Gazei

475
Statele Unite ale Americii vor ajuta la reconstruirea Gazei - fond-1622033571.jpg

Articole de la același autor

Secretarul de Stat american şi preşedintele Autorităţii Palestiniene s-au întâlnit de curând la Ramallah, anunţând intenţia Administraţiei Biden de a relansa relaţiile cu liderii din teritoriile palestiniene. Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a spus cu această ocazie că Statele Unite vor ajuta la reconstruirea Gazei ca parte a eforturilor de a păstra pacea în zonă și de a menține armistițiul stabilit între Israel și militanții palestinieni.

Secretarul de stat american a afirmat că Statele Unite vor trimite 75 de milioane de dolari ca ajutoare pentru palestinieni în 2021. Alte 5,5 milioane vor fi trimise imediat în Gaza pentru a ajuta la refacerea zonei după bombardamente. „Știm că pentru a preveni o întoarcere la violențe trebuie să folosim acest spațiu creat pentru a rezolva mai multe probleme și provocări mai vechi. Iar primul punct de pe listă este rezolvarea crizei umanitare grave din Gaza și începerea reconstrucției”, a spus Blinken.


Secretarul de stat american a reiterat că SUA vor să se asigure că Hamas, pe care o consideră o organizație teroristă, nu va beneficia de ajutoarele trimise. El a mai spus că dacă ajutoarele sunt distribuite corect, măsura ar putea chiar să submineze Hamas care „prosperă din deznădejde, suferință și lipsa oportunităților în zonă”, a transmis acesta. Blinken a început vizita sa la Ierusalim, acolo unde a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Șeful diplomației americane are în agendă şi vizite în Egipt și Iordania. În acelaşi timp cu vizita diplomatului american, Israelul a permis ca ajutoare precum combustibil, medicamente și alimente să intre în Gaza pentru a ajuta la refacerea regiunii.

SUA va redeschide consulatul din Ierusalim

Blinken a anunțat, de asemenea, că SUA va redeschide consulatul din Ierusalim, folosit anterior drept canal diplomatic între americani și palestinieni. Consulatul a fost unit cu ambasada în 2019 de fostul președinte Trump. Ambasada a fost mutată, apoi, de la Tel Aviv la Ierusalim. Ambele decizii au fost în dezacord cu politica veche a SUA din regiune și au dus la stricarea relațiilor cu palestinienii. Administrația Biden nu intenționează să mute ambasada înapoi la Tel Aviv, însă a acționat pentru repararea relațiilor cu palestinienii, inclusiv prin revenirea la volumul anterior de ajutoare, redus semnificativ de Trump. Vizita lui Blinken vine după intrarea în vigoare a unui armistițiu între Israel și palestinieni și după mai multe zile de violențe armate între cele două părți care au dus la moartea a sute de oameni.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6668 secunde