Statele Unite au confirmat operațiuni speciale în Somalia și Libia

109
Statele Unite au confirmat operațiuni speciale în Somalia și Libia - sua-1381065299.jpg

Articole recomandate

Statele Unite au confirmat că au efectuat operațiuni speciale în Somalia și Libia, capturându-l, la Tripoli, pe un lider al rețelei teroriste Al-Qaida suspectat de implicare în atentatele comise în 1998 la ambasadele americane din Kenya și Tanzania.

"În urma unei operațiuni americane pentru combaterea terorismului, Abu Anas al-Libi este deținut de armata americană într-o locație din afara Libiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little. Guvernul libian a fost informat despre această operațiune, efectuată la Tripoli de unități speciale americane.

"Statele Unite nu vor înceta niciodată eforturile pentru tragerea la răspundere a autorilor actelor de terorism", a explicat secretarul de Stat american, John Kerry.

Abu Anas al-Libi, pe numele real Nazih Abdul Hamed Al-Raghie, în vârstă de 49 de ani, urmează să fie transferat în Statele Unite pentru a fi judecat. El este acuzat de implicare în organizarea atentatelor comise în august 1998 la ambasadele SUA din Dar es Salaam și Nairobi, soldate cu 213 morți și 5.000 de răniți.

Abu Anas al-Libi a fost membru al organizației Grupul Islamic de Luptă din Libia, după care a fost recrutat de rețeaua teroristă Al-Qaida.

În paralel, Statele Unite au confirmat un raid al unităților speciale americane la o bază islamistă a grupării somaleze Al-Shebab.

"Pot confirma că, pe 4 octombrie, militari americani au efectuat o operațiune antiteroristă împotriva grupului islamist Al-Shebab", a precizat George Little.

Atacul a avut loc sâmbătă dimineață, la o bază islamistă din Barawe, într-o zonă de coastă, în regiunea Shabelle, la 240 de kilometri sud de capitala Somaliei, Mogadishu. În urmă cu patru ani, unități speciale ale Forțelor Navale americane au ucis în aceeași zonă un lider al rețelei teroriste Al-Qaida. Martori au declarat că numeroși militari au coborât dintr-un elicopter și au atacat o clădire de două etaje, situată pe plajă, într-o bază a milițiilor islamiste Al-Shebab, afiliate Al-Qaida. Postul de radio somalez Shabelle a relatat că un combatant Al-Shebab a fost ucis, iar alții au fost răniți.

Un lider al milițiilor islamiste a confirmat atacul. "Inamicii lui Allah au încercat să ia prin surprindere comandourile mujahedinilor, într-un atac nocturn, venind cu un elicopter militar, dar au eșuat și le-am dat o lecție", a declarat, pentru AFP, Moha-med Abu Suleiman, un lider al grupului Al-Shebab.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6028 secunde