Statele Unite au primit propunerea unui armistițiu din partea talibanilor

184
Statele Unite au primit propunerea unui armistițiu din partea talibanilor - statele-1579294866.jpg

Articole recomandate

Talibanii au transmis Statelor Unite o propunere de încetare a focului pe termen scurt, după mai bine de 18 ani de conflict armat, transmite AFP, pe baza a două surse din rândul insurgenților islamiști din Afganistan.


De câteva săptămâni, americanii au insistat asupra unei atenuări a violențelor, ca o condiție preliminară pentru orice progres semnificativ al negocierilor cu talibanii în vederea stabilirii unui calendar al retragerii forțelor SUA și pentru începerea unui dialog inter-afgan, reamintește Agerpres.ro.


"Talibanii sunt gata de un armistițiu temporar, de șapte până la zece zile", cu SUA și cu guvernul afgan, a declarat AFP o sursă din Pakistan. Un alt taliban, tot de pe teritoriul țării vecine cu Afganistanul, a precizat că oferta a fost finalizată și transmisă americanilor, apreciind că se va deschide astfel calea către un acord.


Talibanii nu au anunțat public propunerea, iar Washingtonul nu a confirmat primirea.


SUA și talibanii, în conflict de la sfârșitul lui 2001, erau pe punctul de a anunța un acord în septembrie anul trecut, dar președintele american Donald Trump a declarat pe neașteptate că procesul este "mort", din cauza violenței insurgenților. Tratativele s-au reluat în decembrie, în Qatar, însă au fost suspendate din nou după un atac asupra bazei militare de la Bagram, revendicat de rebeli. Ulterior, Statele Unite au cerut reducerea intensității conflictului înaintea oricăror alte negocieri serioase.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3462 secunde