O premieră în ultimele două decenii

Statele Unite recunosc Guvernul Somaliei

184
Statele Unite recunosc  Guvernul Somaliei - suarecunosteguvernsomalia-1358522621.jpg
Statele Unite au recunoscut Guvernul din Somalia, fiind un caz unic în ultimele două decenii în relația cu un stat afectat de război și anarhie, a anunțat secretarul de Stat american, Hillary Clinton, într-o conferință de presă organizată împreună cu noul președinte al Somaliei, Hassan Cheikh Mohamoud.


"Pentru prima dată din 1991 până acum, Statele Unite recunosc Guvernul somalez", a declarat Clinton, conform AFP.

Recunoașterea politică primită de Somalia va da țării undă verde să beneficieze de ajutorul instituțiilor financiare internaționale, explică secretarul de stat adjunct pentru problemele Africii, Johnnie Carson.

Președintele Somaliei, Hassan Cheikh va putea, grație acestei recunoașteri, să stabilească noi relații cu agenția guvernamentală americană USAID și va avea posibilitatea să primească asistența comunității financiare internaționale Banca Mondială și Fondul monetar internațional (FMI) , a explicat diplomatul american.

În Somalia trăiesc aproximativ opt milioane de locuitori, fiind administrată din 2000 de autorități de tranziție fără susținere populară.

Scena politică somaleză a performat în ultimii ani. Din august, țara dispune de un nou Parlament, desemnat de un comitet de seniori, iar de la 10 septembrie îl are ca nou președinte pe Hassan Cheikh Mohamoud, figură respectată a societății civile.

De menționat este faptul că Mohamoud este primul președinte ales în capitala somaleză de la începutul procesului dificil de reconstrucție în 2000 cu susținerea comunității internaționale, în special a Statelor Unite, care au intervenit militar în Somalia la începutul anilor 1990, retrăgându-se ulterior.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4282 secunde