Statele Unite se declară profund îngrijorate de situaţia din Israel şi fac apel la compromis

77
Statele Unite se declară profund îngrijorate de situaţia din Israel şi fac apel la compromis - 1-1679898043.jpg

Articole de la același autor

Statele Unite s-au declarat profund îngrijorate de situaţia din Israel, unde ministrul Apărării a fost demis după ce a cerut o pauză în proiectul de reformă a justiţiei, şi au cerut un compromis între părţi, a transmis, luni, 27 martie, agenţia AFP, consultată de Agerpres.

„Suntem profund îngrijoraţi de evenimentele de din Israel, care subliniază încă o dată nevoia urgentă de compromis”, a declarat, într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson.

„Valorile democratice au fost întotdeauna şi trebuie să rămână o caracteristică a relaţiilor dintre SUA şi Israel. Societăţile democratice sunt consolidate prin mecanisme de control, iar schimbările fundamentale ale unui sistem democratic ar trebui realizate cu cea mai largă posibil bază de sprijin popular.

Continuăm să îndemnăm conducerea israeliană să găsească un compromis cât mai curând posibil. Credem că aceasta este cea mai bună cale de urmat pentru Israel şi toţi cetăţenii săi”, a adăugat ea.

Premierul Benjamin Netanyahu l-a demis, duminică, pe ministrul apărării, Yoav Gallant, care, cu o zi înainte, a cerut o pauză de o lună în controversatul proces de reformă judiciară al guvernului. Mii de protestatari au ieşit imediat în stradă în Tel Aviv şi în mai multe oraşe din Israel.

Actualul guvern, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului, urmăreşte prin această reformă creşterea puterii parlamentarilor în defavoarea magistraţilor. Potrivit criticilor, acest proiect de reformă pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.

XXX

Consulul general al Israelului la New York a anunţat că demisionează, în semn de protest faţă de demiterea de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ministrului Apărării, Yoav Gallant, într-o dispută în creştere cu privire la reforma judiciară solicitată de guvern.

„Nu mai pot continua să reprezint acest guvern. Cred că este de datoria mea să mă asigur că Israelul rămâne un far al democraţiei şi libertăţii în lume”, a spus Asaf Zamir. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5746 secunde