Statele Unite şi Japonia plănuiesc cea mai importantă actualizare a pactului de securitate semnat în 1960

182
Statele Unite şi Japonia plănuiesc cea mai importantă actualizare a pactului de securitate semnat în 1960 - 1-1711357196.jpg

Articole de la același autor

Statele Unite şi Japonia plănuiesc cea mai importantă modernizare a alianţei lor de securitate de când cele două ţări au semnat un tratat de apărare reciprocă în 1960, a anunţat Financial Times (FT), informează agenţia Reuters.

Preşedintele american Joe Biden şi premierul japonez Fumio Kishida vor dezvălui planul la Casa Albă, pe 10 aprilie.

FT, citând persoane familiarizate cu situaţia, a declarat că planul va restructura comanda militară americană în Japonia pentru a consolida planificarea operaţională şi exerciţiile celor două ţări.

Preşedintele american Biden are programat să îl primească pe premierul japonez Kishida pe 10 aprilie, într-un eveniment oficial ce va include o cină de stat fastuoasă şi o întâlnire politică.

Japonia este un aliat apropiat al SUA şi un element cheie în strategia Washingtonului faţă de China, Coreea de Nord, dar şi în alte chestiuni de securitate din Asia.

XXX

Prim-ministrul nipon Fumio Kishida a cerut o întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a afirmat Kim Yo Jong, influenta soră a acestuia din urmă, apreciind totodată drept puţin probabilă această întâlnire fără o schimbare politică din partea Japoniei.

„Fumio Kishida şi-a exprimat recent dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Comisiei pentru Afacerile de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) cât mai curând posibil”, a declarat Kim Yo Jong într-un comunicat dat publicităţii de agenţia de presă oficială KCNA.

Prim-ministrul nipon, care a precizat că nu este la curent cu acest comunicat, a declarat în faţa Parlamentului că este „important să existe discuţii în timpul summitului cu Phenianul pentru a rezolva litigiile”.

Relaţiile între cele două ţări sunt tensionate din cauza mai multor probleme, de la ocupaţia niponă a Peninsulei Coreea între 1910 şi 1945 până la lansarea de către Phenian a unor rachete deasupra teritoriului nipon, trecând prin scandalul răpirilor. Phenianul a recunoscut în 2002 că a răpit 13 japonezi în perioada 1970-1980 pentru a forma spioni de limbă şi cultură japoneză. La o lună după aceste mărturisiri, cinci au fost autorizaţi să se întoarcă în Japonia. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4068 secunde