Statui gigantice reprezentând capete de berbeci, descoperite de-a lungul „Caii Sfincșilor", din Luxor

284
Statui gigantice reprezentând capete de berbeci, descoperite de-a lungul „Caii Sfincșilor
Trei statui gigantice reprezentând capete de berbeci - dintre care cel puţin una avea şi o cobră deasupra - au fost descoperite la sud de celebrul templu al lui Amun din Karnak, conform unui anunţ al egiptologilor, transmite joi Live Science.

Potrivit Agerpres, templul lui Amun din Karnak a fost construit, cu aproximaţie, în urmă cu între 4.000 şi 2.000 de ani. Amun-Ra este zeitatea asociată de egipteni Soarelui şi Tebei, capitala Egiptului Antic (în prezent oraşul modern Luxor). Templul şi complexul înconjurător acoperă peste 100 de hectare.

La 11 octombrie Ministerul egiptean pentru Turism şi Antichităţi a anunţat descoperirea a trei capete gigantice de berbec de către o echipă de arheologi egipteni, la sud de o poartă construită de Ptolemei, o dinastie de faraoni de origine elenă, ce descindea dintr-unul dintre generalii lui Alexandru Macedon, şi care a condus Egiptul în perioada 305 î.Hr. - 30 î.Hr..

Aceste capete de berbeci erau parte a unor statui monumentale, cu corpul asemănător într-o oarecare măsură Sfinxului. Aceste statui, alături de multe altele, decorau un drum ce se deplasa spre sud pe o distanţă de 2,7 kilometri, făcând legătura între Templul din Karnak şi cel din Luxor, conform lui Mustafa Waziri, secretar-general al Consiliului Suprem pentru Antichităţi.

Acest drum este deseori numit "calea sfincşilor" şi era păzit de aproximativ 700 de statui monumentale de sfincşi.

"Un număr estimat de 700 de sfincşi erau aliniaţi de o parte şi de cealaltă a drumului între templul din Karnak şi cel din Luxor, iar măreţia acestui drum, aşa cum arăta în epocă, este greu de imaginat", după cum scria cercetătoarea Elizabeth Blyth în cartea sa, "Karnak: Evolution of a Temple" (Routledge, 2006). Deşi mulţi dintre sfincşii descoperiţi acolo datează din perioada domniei lui Nectanebo I (380-362 î.Hr), există lucrări de artă care sugerează că acest drum exista cel puţin din perioada celei de-a 18-a Dinastii (1550-1295 î.Hr), scria Blyth.

Pagina a fost generata in 1.0602 secunde