Studiu: COVID-19 poate provoca complicații neurologice grave, ce includ psihoze și delir

123
Studiu: COVID-19 poate provoca complicații neurologice grave, ce includ psihoze și delir - coronavirus11-1594194547.jpg

Articole recomandate

COVID-19 poate provoca unele complicații neurologice grave, ce includ inflamații, psihoze și delir, au avertizat oamenii de știință de la Universitatea College London, scrie Agerpres, citând agenția Reuters.


Studiul a descris 43 de cazuri de pacienți diagnosticați cu COVID-19 care au suferit fie disfuncții temporare ale creierului, accidente vasculare cerebrale și leziuni ale nervilor, fie alte consecințe grave la nivelul creierului. Cercetarea se alătură unor studii recente care au concluzionat că boala poate afecta creierul.


''Rămâne de văzut dacă vom vedea o epidemie pe scară largă de leziuni cerebrale asociate pandemiei - probabil asemănătoare cu epidemia de encefalită letargică din anii '20 și '30 după pandemia de gripă din 1918", a declarat Michael Zandi, de la Institutul de Neurologie al UCL, care a condus studiul.


COVID-19 este în mare parte o boală respiratorie care afectează plămânii, însă neurologii și medicii specialiști în probleme ale creierului susțin că dovezile care apar privind impactul său asupra creierului sunt îngrijorătoare.


''Îngrijorarea mea este că acum avem milioane de oameni cu COVID-19. Și dacă într-un an avem 10 milioane vindecați, iar acei oameni au deficiențe cognitive... acest lucru le va afecta capacitatea de munci și de a-și desfășura activitățile de zi cu zi'', a declarat Adrian Owen, neurolog la Western University din Canada, într-un interviu acordat Reuters.


În studiul UCL, publicat în jurnalul științific Brain, nouă pacienți cu inflamație cerebrală au fost diagnosticați cu o boală rară numită encefalomielită acută diseminată (ADEM), care este mai obișnuită la copii și poate fi declanșată de infecții virale.


Cercetătorii au notat că, în mod obișnuit, ar avea un pacient adult cu ADEM pe lună la clinica lor specializată din Londra, însă acest număr a crescut la cel puțin unul pe săptămână pe durata efectuării studiului, situație pe care au descris-o drept ''o creștere îngrijorătoare''.


''Având în vedere că boala există de doar câteva luni, s-ar putea să nu cunoaștem încă ce daune pe termen lung poate cauza COVID-19'', a spus Ross Paterson, coautor al studiului. ''Medicii trebuie să fie conștienți de posibilele efecte neurologice, diagnosticul precoce putând îmbunătăți rezultatele pacientului'', a completat el.


Potrivit lui Owen, dovezile care apar subliniază necesitatea efectuării unor studii de amploare, detaliate și a colectării datelor la nivel global pentru a se putea evalua cât de frecvente sunt astfel de complicații neurologice și psihiatrice.


Adrian Owen conduce un proiect internațional de cercetare la covidbrainstudy.com unde pacienții se pot înscrie pentru realizarea unei serii de teste cognitive astfel încât să se poată observa dacă funcțiile creierului lor au fost afectate în urma COVID-19.


''Această boală afectează un număr enorm de oameni'', a spus Owen. ''De aceea este atât de important să colectăm aceste informații acum'', a adăugat specialistul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7857 secunde