SUA acuză Beijingul că revendică „ilegal” cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud

109
SUA acuză Beijingul că revendică „ilegal” cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud - suabeijing-1642099380.jpg

Articole de la același autor

Statele Unite au acuzat miercuri Beijingul că a revendicat ilegal cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, respingând fundamentele geografice şi istorice ale pretenţiilor Chinei în cea mai detaliată analiză juridică de până în prezent, transmite AFP.

Departamentul de Stat american a lansat un nou număr al seriei sale de studii intitulat „Limits in the Seas”, care actualizează o analiză juridică anterioară din 2014 pe acelaşi subiect. La acea dată, el punea deja la îndoială legalitatea delimitării în nouă puncte care apărea pe hărţile chineze pentru a considera aproape toată această mare drept teritoriu naţional, spre nemulţumirea altor ţări din Asia de Sud-Est.

Curtea Permanentă de Arbitraj (PCA) de la Haga a hotărât în 2016 că China nu are drepturi istorice asupra resurselor din interiorul liniei în nouă puncte, dând dreptate Filipinelor.

Bazându-se în special pe acest arbitraj, diplomaţia americană scrie în prezent că Beijingul „reclamă ilegal suveranitatea sau o formă de jurisdicţie exclusivă asupra cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud”, conform Agerpres.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3596 secunde