SUA avertizează în privat Rusia să nu recurgă la armele nucleare

114
SUA avertizează în privat Rusia să nu recurgă la armele nucleare - sua-1663955021.jpg

Articole recomandate

Guvernul american comunică direct şi în privat cu Moscova de luni de zile pentru a alerta regimul lui Vladimir Putin asupra gravelor consecinţe pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina, scrie The Washington Post în ediţia sa de vineri, potrivit agenţiei EFE, consultată de Agerpres.



Consecinţele asupra cărora SUA au avertizat Rusia în cazul în care ar folosi arma nucleară sunt „în mod deliberat neclare” tocmai pentru a spori îngrijorarea Kremlinului cu privire la un ipotetic răspuns american, notează publicaţia, care citează surse guvernamentale de la Washington, sub rezerva anonimatului.

Miercuri, preşedintele Vladimir Putin a fluturat „armele viitorului” pentru a avertiza NATO că Rusia dispune de un arsenal nuclear „fără egal” care îi permite să contracareze orice ameninţare occidentală.

„Aş dori să amintesc că şi ţara noastră dispune de diferite sisteme ofensive, iar în unele componente, acestea sunt mai moderne decât cele deţinute de ţările NATO”, a afirmat Putin în discursul său televizat către naţiune în care a anunţat mobilizarea parţială pentru a trimite noi forţe în Ucraina.

Preşedintele rus, care în urmă cu patru ani a prezentat lumii o nouă armă hipersonică capabilă să eludeze scutul antirachetă al SUA şi să ajungă în orice punct de pe glob, a adăugat că Moscova nu va ezita să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a-şi apăra ţara şi poporul.

„Aceasta nu este o cacealma”, a ţinut să sublinieze Putin, care a plasat în alertă forţele de descurajare nucleară ale Rusiei încă din primele zile ale „operaţiunii militare speciale”, aşa cum numeşte Kremlinul invazia sa în Ucraina, declanşată la 24 februarie.

Kremlinul a pledat întotdeauna pentru o paritate nucleară cu SUA prin triada sa - submarine atomice, rachete intercontinentale şi aviaţie strategică - dar în ultimii ani se laudă cu un „super-armament” fără analogii în lume.

XXX

NATO a condamnat planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit „încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială”, relatează Reuters.

„Referendumurile simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU. Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina”, se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care fac parte statele membre ale Alianţei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4534 secunde