SUA cer Ucrainei să aleagă un procuror general credibil pentru combaterea corupţiei

126
SUA cer Ucrainei să aleagă un procuror general credibil pentru combaterea corupţiei - suacere-1658930183.jpg
Statele Unite au cerut marţi Ucrainei să aleagă un procuror general credibil care să-l înlocuiască pe cel demis recent, cerând eforturi reînnoite pentru lupta împotriva corupţiei, în contextul în care Kievul încearcă să prevină atacurile ruseşti.

„Ne alăturăm poporului ucrainean pentru a sublinia importanţa unei numiri transparente a unui nou procuror general, cu înaltă calificare şi cu adevărat independent”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de Agerpres.

„Independenţa şi imparţialitatea procurorului general sunt cruciale pentru a asigura integritatea eforturilor în acest sens în Ucraina”, a adăugat el.


Lupta împotriva corupţiei în Ucraina, o preocupare de lungă durată pentru Statele Unite, este cu atât mai importantă cu cât ţara aflată în război doreşte să adere la Uniunea Europeană, a remarcat Ned Price.

„Corupţia trebuie combătută chiar dacă Ucraina se apără de războiul de agresiune al Rusiei”, a spus el, apreciind că dacă ofensiva Moscovei reprezintă o ameninţare externă, corupţia este o ameninţare internă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat la jumătatea lunii iulie demiterea procurorului general Irina Venediktova, precum şi a şefului serviciilor de securitate Ivan Bakanov, amintește AFP.Pagina a fost generata in 0.5361 secunde