SUA declară că fuga fostului preşedinte afgan din ţară a grăbit prăbuşirea statului

209
SUA declară că fuga fostului preşedinte afgan din ţară a grăbit prăbuşirea statului - fondpresedinteafgan-1631888697.jpg

Articole de la același autor

Fuga fostului preşedinte afgan Ashraf Ghani pe 15 august, în aceeași zi în care talibanii au cucerit Kabulul, a grăbit victoria totală a talibanilor şi a făcut să eşueze un acord negociat de SUA în vederea unei tranziţii line şi spre o formă incluzivă de împărţire a puterii, a declarat emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, informează AFP.

Emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a declarat că pe 14 august a obţinut din partea mişcării islamiste o amânare cu două săptămâni a cuceririi capitalei afgane.

„În final, am avut un acord cu talibanii pentru ca aceştia să nu intre în Kabul”, a declarat oficialul american.

Conform acestui plan, preşedintele Ashraf Ghani urma să rămână în funcţie până când negocierile de la Doha (Qatar) s-ar fi încheiat cu un acord privind viitorul guvern. Între timp, talibanii trebuiau să aştepte în afara capitalei afgane, informează Agepres.

„În acest context, cu preşedintele Ghani în Afganistan, în funcţie, cred că exista speranţa de a vedea un compromis negociat pentru o tranziţie spre un nou guvern, în mod ideal, incluziv şi reprezentativ pentru poporul afgan”, a confirmat miercuri purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat marţi în Congres că a discutat pe 14 august cu Ashraf Ghani şi a obţinut sprijinul său pentru acest „plan de a avea un transfer de putere spre un guvern condus de talibani, dar în mare parte reprezentativ.

Blinken a mai spus că preşedintele afgan nu i-a dat niciun indiciu despre intenţia sa de a fugi. Ziua următoare, pe 15 august, Ashraf Ghani a fugit în străinătate cu un elicopter și patru mașini pline de bani. Ghani a declarat ulterior că a fugit pentru a evita o vărsare de sânge.

Potrivit lui Zalmay Khalilzad şi Ned Price, vidul lăsat de fuga sa a grăbit capturarea capitalei Kabul de către insurgenţi.

Într-o întâlnire care a avut loc în aceeaşi zi la Doha între şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, şi înalţi oficiali talibani, aceştia din urmă au întrebat dacă soldaţii Statelor Unite sunt gata să îşi asume responsabilitatea securităţii la Kabul, a raportat emisarul american. „Şi apoi ştiţi ce s-a întâmplat, nu aveam să ne asumăm această responsabilitate”, a adăugat Zalmay Khalilzad.

Ashraf Ghani a fugit duminică din țară înainte ca palatul prezidențial de la Kabul să fie ocupat de talibani. El a postat apoi un mesaj în care a spus că a preferat să fugă pentru a preveni o baie de sânge.

„Patru mașini au fost umplute cu bani, au încercat să îndese încă o parte din bani într-un elicopter, dar nu au încăput toți. O parte din bani au rămas în urmă, pe asfalt”, a declarat Nikita Ișcenko, purtător de cuvânt al ambasadei ruse, potrivit RIA.

El a confirmat apoi același lucru și pentru Reuters, citând martori ca sursă a informației.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1245 secunde