SUA, Franța și Regatul Unit propun ONU o rezoluție privind Siria

131
SUA, Franța și Regatul Unit propun ONU o rezoluție privind Siria - suafrantaceronu-1523793724.jpg

Articole recomandate

SUA, Franța și Regatul Unit au transmis, sâmbătă, celorlalte 12 țări membre ale Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluție privind Siria, informează AFP. 


Documentul se referă la problemele politice, umanitare și legate de armamentul chimic și propune un nou mecanism de anchetă privind utilizarea acestor arme, afirmă surse diplomatice.


Conform surselor respective, negocierea textului redactat de Franța urmează să înceapă astăzi și, deocamdată, nu s-a propus data unui eventual vot în Consiliu. Una din surse a declarat AFP că Parisul dorește timp suficient pentru "o adevărată negociere".


Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat sâmbătă că, după ce forțele guvernamentale siriene au cucerit enclava rebelă Ghouta de est, de lângă Damasc, următoarea criză umanitară s-ar putea produce în Idlib, transmite Reuters. Orașul din nord-vestul Siriei, capitală a provinciei cu același nume, ar putea fi ținta următoarei ofensive a armatei. Regiunea Idlib are cea mai mare populație dintre cele pe care încă le mai controlează insurgenții sirieni. Le Drian a afirmat că în prezent este vorba de aproximativ două milioane de locuitori.


În ultimii ani, în Idlib s-au refugiat zeci de mii de luptători rebeli și de civili, pe măsură ce regimul de la Damasc a redobândit controlul asupra unor teritorii, cu ajutorul Rusiei și al Iranului, reamintește Reuters. Spre Idlib s-au îndreptat și mulți dintre rebelii care au părăsit Ghouta, împreună cu familiile, în urma unor acorduri cu autoritățile siriene și militarii ruși.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3296 secunde