SUA și Canada amenințate cu reintroducerea vizelor în UE dacă nu scot vizele pentru români

190
SUA și Canada amenințate cu reintroducerea vizelor în UE dacă nu scot vizele pentru români - pasaport-1378991459.jpg

Articole recomandate

Parlamentul European a votat reintroducerea vizelor pentru SUA și Canada dacă nu permit libera circulație a românilor, transmite Mediafax.

Vestea proastă este că procedura este complicată și poate dura ani de zile, însă Parlamentul European a votato o rezoluție de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o clauză de reciprocitate care obligă SUA și Canada să elimine vizele pentru români.

Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea Europeană poate reintroduce vizele pentru cetățenii americani și canadieni, în cazul în care Washington și Ottawa nu ridică obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE. Modificarea va intra în vigoare în decurs de 24 de luni de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Textul adoptat joi este rezultatul unor negocieri între Legislativul european și Consiliu și cuprinde două amendamente.

"Mecanismul de reciprocitate" va putea fi activat atunci când o țară terță ai cărei cetățeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE aplică sau menține obligativitatea vizelor pentru cetățenii uneia sau mai multor state membre.

"Mecanismul de suspendare" va permite suspendarea temporară a vizelor pentru o țară terță, în cazul unei situații de urgență.

Aplicarea "mecanismului de reciprocitate" implică o procedură îndelungată, care poate fi declanșată doar la solicitarea unui stat membru ai cărui cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în state precum SUA și Canada.

La 30 de zile de la intrarea în vigoare a rezoluției, statul în cauză poate notifica în scris Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană pentru a cere declanșarea mecanismului. CE publică notificarea în Jurnalul Oficial, iar statul terț are la dispoziție șase luni pentru a ridica vizele.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, Comisia Europeană are la dispoziție două soluții: poate adopta impunerea, pe o perioadă de 12 luni, a vizelor pentru cetățenii statului terț sau poate înainta Parlamentului European și Consiliului un raport de evaluare a situației, în care explică de ce nu propune impunerea temporară a vizelor.

La patru ani după intrarea în vigoare a Regulamentului, CE transmite Parlamentului European și Consiliului un raport în care evaluează eficacitatea mecanismelor de reciprocitate și suspendare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6534 secunde