SUA şi Germania încep să folosească elicoptere pentru a-şi recupera cetăţenii blocaţi în Kabul

206
SUA şi Germania încep să folosească elicoptere pentru a-şi recupera cetăţenii blocaţi în Kabul - e9obthsxias9hlf-1629539420.jpg

Articole recomandate

Armata SUA a folosit trei elicoptere pentru a recupera din Kabul 169 de cetăţeni americani şi a-i transporta în siguranţă până la aeroportul din capitala Afganistanului. Americanii salvaţi se aflau pe acoperişul unui hotel situat la doar 200 de metri de aeroport, informează Reuters. De asemenea, Germania a trimis două elicoptere uşoare în Kabul pentru extragerea propriilor cetăţeni care nu pot ajunge singuri până la aeroport, informează Der Spiegel.Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că decizia de folosire a elicopterelor pentru extragerea cetăţenilor americani a fost luată joi, după ce s-a constatat că aceştia pur şi si simplu nu puteau parcurge pe jos cei 200 de metri până la intrarea în aeroport, din cauza mulţimii de afgani care încearcă să prindă un loc într-unul din avioanele care părăsesc Afganistanul în aceste zile.

„A fost o operaţiune rapidă, desfăşurată în siguranţă”, a declarat Kirby, citat de CNN.

În operaţiunea de recuperare s-au folosit trei elicoptere de transport Chinook CH-47Concomitent, armata germană a decis trimiterea în Afganistan a două elicoptere uşoare, folosite în prezent de trupele speciale ale Bundeswher-ului, pentru operaţiuni similare de extragere a cetăţenilor germani blocaţi în acest moment în Kabul şi care nu pot ajunge până la aeroportEste vorba despre elicoptere uşoare model Airbus H 145 folosite de către trupele speciale KSK - Kommando Spezialkrafte - ale armatei germane. Aparatele au fost deja transportate pe aeroportul „Hamid Karzai” din Kabul, unde au ajuns vineri seara la bordul unor avioane cargo Airbus A 400, conform Der Spiegel„Scopul este să-i aducem în siguranţă la aeroport pe cei aflaţi acum în diverse locuri în Kabul”, a declarat Christian Thiels, purtătorul de cuvânt al armatei germane.

Germanii estimează că un astfel de elicopter - la bordul căruia se vor afla, pe lângă pilot, doi militari KSK - va putea evacua cel puţin 6 persoane/zbor.

Militarii germani recunosc că astfel de operaţiuni aeriene vor fi posibile dacă elicopterele americane vor securiza spaţiul aerian din zonă.

Oficialii armatei germane mai spun că va fi folosit doan un elicopter H 145 pentru evacuare, în timp ce al doilea aparat va asigura protecţie aeriană. În acelaşi timp, militarii germani spun că talibanii nu dispun de armament antiaerian şi condiseră că „luptătorii islamişti vor lăsa oricum elicopterele în pace”.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7007 secunde