SUA și Japonia anunță o colaborare mai intensă în domeniul apărării

115
SUA și Japonia anunță o colaborare mai intensă în domeniul apărării - fondsuajaponia-1641582867.jpg

Articole de la același autor

Statele Unite și Japonia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la expansiunea militară a Chinei și s-au angajat să lucreze împreună pentru a opri eventuale încercări de a destabiliza regiunea, relatează Reuters.

Oficiali japonezi și americani au purtat discuții în cadrul unei conferințe virtuale în format doi plus doi cu miniștrii de externe și de apărare.

Cele două țări au emis, apoi, un comunicat comun în care subliniază că expansiunea Chinei și amenințările asupra Taiwanului au făcut ca rolul Japoniei în ce privește securitatea în regiune să devină mai mare.

În cadrul întâlnirii, miniștrii și-au exprimat îngrijorarea că eforturile Chinei de a submina ordinea bazată pe reguli duce la provocări politice, economice, militare și tehnologice pentru regiune și pentru lume.

„Liderii japonezi și americani au ajuns la concluzia că este nevoie să lucreze împreună mai mult pentru a preveni și, dacă este necesar, a răspunde la activitățile destabilizatoare din regiune”, se mai arată în comunicat.

Oficialii și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la situația drepturilor omului din regiuni chineze precum Xinjiang și Hong Kong și au subliniat importanța păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan.

Deși Japonia își menține legăturile economice strânse cu China, există îngrijorări tot mai mari la Tokyo cu privire la o posibilă acțiune militară a Chinei împotriva Taiwanului.

Anterior, secretarul de stat american, Antony Blinken, spune că SUA și Japonia vor semna un nou acord de colaborare în domeniul apărării pentru a găsi soluții împotriva amenințărilor emergente, precum armele hipersonice.

Blinken spune că alianța SUA-Japonia trebuie nu doar să consolideze instrumentele existente, dar și să dezvolte unele noi, referindu-se la expansiunea militară rusă în zona Ucrainei, dar și la acțiunile provocatoare ale Chinei în ce privește Taiwanul sau la testele cu rachete ale Coreei de Nord.


Premierul japonez, Fumio Kishida, anunța în octombrie că intenționează să revizuiască strategia de apărare a Japoniei pentru a lua în considerare toate opțiunile, inclusiv obținerea capabilităților de lovire a inamicilor. Constituția pacifistă a Japoniei interzice deținerea armelor strict ofensive, precum rachete balistice.

Guvernul lui Kishida a aprobat, recent, o creștere record a cheltuielilor în domeniul apărării.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5996 secunde