Suedia deplânge că nu a primit undă verde de la Turcia pentru aderarea la NATO

104
Suedia deplânge că nu a primit undă verde de la Turcia pentru aderarea la NATO - 1-1679216895.jpg
Suedia a deplâns faptul că nu a primit undă verde de la Turcia pentru ratificarea intrării în NATO, contrar Finlandei, care are acum calea larg deschisă pentru intrarea în Alianţa Nord-Atlantică, relatează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

„Este o evoluţie pe care nu ne-o dorim, dar pentru care eram pregătiţi”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul suedez de Externe, Tobias Billström. „Important acum pentru Suedia este să se asigure de cele două ratificări care lipsesc, din partea Turciei şi a Ungariei, şi să ne garantăm securitatea cât timp va dura asta”, a adăugat el.

O altă veste proastă pentru Suedia este că parlamentul ungar a fixat pentru 27 martie ratificarea candidaturii Finlandei, însă cazul Suediei va fi tranşat mai târziu, a transmis purtătorul de cuvânt al guvernului.

Şeful diplomaţiei suedeze a refuzat să comenteze informaţiile, afirmând că nu are confirmarea Budapestei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat dorinţa Turciei de a ratifica aderarea Finlandei la Alianţă şi a pledat pentru o ratificare a aderării Suediei cât mai repede posibil.

Suedia susţine că face tot ceea ce este cuprins în memorandumul de acord cu Turcia, negociat în iunie la Summitul de la Madrid.

„Facem tot ce este înscris în acest memorandum, nu facem nimic mai puţin şi nu facem nimic mai mult decât ce este în el”, a spus ministrul suedez.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că nu a existat „nicio măsură pozitivă adoptată de Suedia în privinţa listei de terorişti”, invocând peste 120 de cereri de extrădare formulate de Ankara.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2263 secunde