Suedia s-a răzgândit și anunță că nu mai exclude aderarea la NATO

172
Suedia s-a răzgândit și anunță că nu mai exclude aderarea la NATO - suedianato-1648739327.jpg
Șefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a declarat că țara sa nu exclude o candidatură de aderare la NATO ca o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina, după ce îşi exprimase până acum opțiunea de a vedea Suedia rămânând în afara alianţelor militare.

„Nu exclud în niciun fel aderarea la NATO”, a afirmat ea într-un interviu acordat televiziunii publice SVT, citat de AFP.

„Vreau ca noi să facem o analiză aprofundată a posibilităţilor pe care le avem în această situaţie, ameninţările şi riscurile asociate pentru a lua cea mai bună decizie pentru Suedia”, a declarat lidera social-democrată.

Suedia nu este membră NATO şi este oficial nealiniată militar, chiar dacă ea este parteneră a Alianţei Nord-Atlantice şi a abandonat linia de neutralitate strictă după sfârşitul Războiului rece.

În ziua în care Rusia a invadat Ucraina, în 24 februarie, Magdalena Andersson respinsese ideea aderării la NATO, afirmând că într-o astfel de situaţie este crucial ca linia Suediei în politica sa de securitate să rămână neschimbată.

La 8 martie, ea intrase într-o polemică chiar, afirmând că o candidatură suedeză ar risca să "destabilizeze" securitatea în nordul Europei. Moscova este foarte ostilă intrării Suediei şi a Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică.Pagina a fost generata in 0.5101 secunde