Ţări europene care nu vor migranţi. UE este îngrijorată şi cere anchete Greciei şi Croaţiei

153
Ţări europene care nu vor migranţi. UE este îngrijorată şi cere anchete Greciei şi Croaţiei - fond-1633695936.jpg

Articole de la același autor

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat recent că este extrem de îngrijorată din cauza informaţiilor din presă referitoare la noile metode ilegale, uneori violente, de respingere a migranţilor la frontierele UE, în special în Grecia şi Croaţia. Ea a cerut acestor ţări să investigheze situaţia.

Mai multe publicaţii europene au dat publicităţii o serie de dezvăluri privind tratementele inumane la care sunt supuşi migranţii. Revista germană Spiegel şi cotidianul francez Liberation, care se bazează inclusiv pe înregistrări video, indică o strategie de respingere a migranţilor orchestrată de „unităţi speciale” ale poliţiei, susţinute parţial prin fonduri UE, în special în Croaţia și Grecia. Și România este menționată în anchetele jurnaliștilor, relatează AFP. Comisarul european şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o posibilă utilizare abuzivă a fondurilor europene alocate acestor state membre, reamintind că UE poate suspenda plăţile în cazul încălcării statului de drept. „O parte din aceste informaţii sunt şocante şi sunt extrem de îngrijorată. Desigur, acest lucru trebuie investigat”, a reacţionat Ylva Johansson, în ajunul unei reuniuni la Luxemburg a miniştrilor de Interne din UE. Cu această ocazie Comisia Europeană a cerut o anchetă privind eventuala respingere ilegală a migranţilor la frontierele Uniunii Europene, transmite Reuters.

Ministrul de Interne croat a anunţat că au fost demarate anchete

Ancheta jurnalistică, realizată timp de opt luni de ziarişti din şapte ţări, a dezvăluit un sistem implicând unităţi speciale ai căror membri îşi ascund identitatea în cea mai mare parte a timpului purtând uniforme fără însemne şi cagule care le acoperă faţa, scrie Der Spiegel. „Comisia se opune ferm oricăror practici de respingere şi a subliniat în mod repetat că astfel de practici sunt ilegale, iar autorităţile naţionale au responsabilitatea de a investiga orice acuzaţii, în vederea stabilirii faptelor şi a urmăririi corespunzătoare a oricăror nereguli”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului UE. În reacţie la relatările din media germane, ministrul de interne croat Davor Bozinovic a anunţat că poliţia va desfăşura o anchetă. Bozinovic a precizat că poliţia croată acţionează conform legii pentru îndeplinirea misiunilor de control frontalier şi că nu va tolera niciun abuz de autoritate. „O echipă de experţi va investiga ce şi unde s-a întâmplat şi cine a participat”, a spus demnitarul croat, citat de agenţia de presă Hina. Ancheta jurnalistică este rezultatul unei colaborări între postul de televiziune public german ARD, săptămânalul Der Spiegel, cotidianul francez Liberation, publicaţia olandeză Pointer, cotidianul croat Novosti şi platforma de investigaţii olandeză Lighthouse Reports. Potrivit Der Spiegel, înregistrări video ce atestă 11 cazuri de respingere a migranţilor la frontiera cu Croaţia arată cum mai mulţi bărbaţi lovesc refugiaţi înainte de a-i trimite înapoi în Bosnia. Conform dreptului umanitar internaţional, oamenii au dreptul de a solicita azil şi este interzis ca potenţialii refugiaţi să fie trimişi acolo unde vieţile lor ar putea fi în pericol.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1542 secunde