Tăriceanu, de Ziua Națională a Franței: A fost ancora noastră în Europa și pentru asta îi vom rămâne veșnic recunoscători

128
Tăriceanu, de Ziua Națională a Franței: A fost ancora noastră în Europa și pentru asta îi vom rămâne veșnic recunoscători - tariceanu-1563093667.jpg

Articole recomandate

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă, în mesajul de Ziua Națională a Franței, că Franța a fost ancora noastră în Europa și pentru asta îi vom rămâne veșnic recunoscători, remarcând că nu sunt pe lume multe țări care să fi avut o mai mare influență asupra istoriei noastre decât "sora Franța".


"Nu cred că sunt pe lume multe țări care să fi avut o mai mare influență asupra istoriei noastre decât sora Franța. Și nu de azi, de ieri, ci încă de pe vremea când Jean Nevers, fiul ducelui de Bourgogne, lupta la Nicopole împotriva turcilor, cot la cot cu Mircea cel Bătrân, acum mai bine de șase secole.

Am avut vremuri când franceza era limba de salon în România, limba diplomației și când ai noștri tineri "la Paris învățau", cum scria marele Eminescu. Tot marea Franță și revoluția ei sub lozinca "Liberté, égalité, fraternité" a inspirat pașoptiștii români și i-a însuflețit să lupte pentru unire și independență, după ce, la 1846, oameni precum Kogălniceanu, Bălcescu, Ghica ori C.A Rosetti fondau, în Cartierul latin, Societatea studenților români din Paris al cărei președinte de onoare era poetul Alphonse de Lamartine.


Franța a sprijinit esențial unirea Moldovei cu Țara Românească. Mai apoi, ne-am câștigat independența și statutul de regat tot grație Franței și lui Napoleon al treilea, iar primul nostru rege, Carol I, a fost, și el, mai mult francez decât german. Franța a fost ancora noastră în Europa și pentru asta îi vom rămâne veșnic recunoscători, fiind, cum se știe, și prima țară care și-a manifestat solidaritatea cu românii după revoluția anticomunistă din decembrie 1989. Pentru că, așa cum spunea și generalul de Gaulle, "cimentul relațiilor dintre România și Franța este latinitatea celor două țări".

E un privilegiu și o onoare, deci, pentru mine și pentru colegii mei din ALDE să urăm azi Franței, de Ziua Națională, un cald, sincer și prietenesc "La mulți ani!"", a scris Calin Popescu Tăriceanu pe Facebook.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8401 secunde