Ţările din „Triunghiul de la Weimar” şi-au exprimat sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei

168
Ţările din „Triunghiul de la Weimar” şi-au exprimat sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei - tarile-1644415658.jpg

Articole recomandate

Liderii Franţei, Germaniei şi Poloniei şi-au exprimat sprijinul comun pentru suveranitatea Ucrainei, potrivit unei declaraţii emise, marţi seara, de preşedinţia franceză a Consiliului UE, informează agenţia Reuters, consultată de Agerpres.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele polonez Andrzej Duda şi-au exprimat sprijinul comun pentru punerea în aplicare a acordului de la Minsk privind încetarea focului în estul Ucrainei.

„Germania, Franţa şi Polonia sunt unite în obiectivul lor de a menţine pacea în Europa”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

Menţinerea păcii trebuie să aibă loc „prin diplomaţie şi mesaje clare, precum şi prin voinţa comună de a acţiona împreună”, a precizat cancelarul german în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul său, preşedintele polonez Andrzej Duda a apreciat că este posibil să se evite o nouă escaladare în conflictul ruso-occidental privind Ucraina şi că europenii, prin eforturile lor comune, ar trebui să reuşească „să evite războiul”.

„Că putem evita războiul, aşa cum am spus, este sarcina noastră fundamentală astăzi, cred că o vom realiza”, a declarat preşedintele polonez.

Cei trei lideri europeni au participat, marţi seara, la Berlin, la un summit al „Triunghiului de la Weimar”, un format creat în urmă cu 31 de ani după încheierea războiului rece cu scopul de a contribui la rezolvarea provocărilor cu care se confruntă Europa.

Întâlnirea din capitala Germaniei a ilustrat şi mai mult convergenţa europeană asupra unei „abordări angajate şi exigente” faţă de Rusia, a mai spus preşedinţia franceză a Consiliului UE.

XXX

Rusia îşi va retrage forţele armate din Republica Belarus după ce se vor încheia manevrele militare comune de acolo, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează AFP.

„Pentru cei care urmăresc acest lucru îndeaproape, nimeni nu a spus vreodată că trupele ruse vor rămâne pe teritoriul belarus. Este vorba de nişte manevre comune şi, evident, aceasta presupune că trupele se vor întoarce la bazele lor la sfârşitul acestor exerciţii”, a precizat Peskov.

Rusia a mobilizat în Belarus trupe şi echipamente pentru exerciţii comune, amplificând temerile privind o posibilă invazie în Ucraina, un scenariu negat de Moscova. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5863 secunde