Tensiuni majore la Marea Neagră. Putin către Merkel: "Sunt profund îngrijorat!"

241
Tensiuni majore la Marea Neagră. Putin către Merkel:

Articole recomandate

Președintele rus Vladimir Putin i-a împărtășit cancelarului federal german Angela Merkel "profunda îngrijorare"

a Moscovei după instaurarea în Ucraina a legii marțiale, cerându-i Angelei Merkel să descurajeze Kievul în legătură cu orice acțiune "negândită",

a anunțat, ieri, Kremlinul, într-un comunicat citat de AFP, informează Agerpres.

Cei doi lideri de stat au avut o convorbire la telefon la inițiativa părții germane, pentru a discuta despre "incidentul periculos" care a avut loc, duminică, în Marea Neagră. În timpul acestei convorbiri cu Angela Merkel, Vladimir Putin "și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu decizia Kievului de a-și aduce forțele armate în stare de alertă și de a instaura legea marțială", se spune în comunicat.

Președintele rus a denunțat "acțiunile de provocare ale părții ucrainene și încălcarea grosolană a normelor de drept internațional de către navele militare ale acesteia", subliniază comunicatul.

De asemenea, Putin și-a exprimat "speranța că Berlinul va putea influența autoritățile ucrainene pentru a le descuraja în legătură cu ulterioare acțiuni negândite", adaugă textul comunicatului emis de Kremlin.

Duminică, paza de coastă rusă, subordonată Serviciului Federal de Securitate (FSB), a capturat două nave-vedetă și un remorcher al marinei ucrainene, pe care Moscova le acuză că au intrat ilegal în apele teritoriale ruse în largul peninsulei Crimeea anexate. Acest incident a survenit în Marea Neagră în timp ce aceste nave încercau să pătrundă în strâmtoarea Kerci, pentru a intra în Marea Azov.

★ ★ ★

Mai multe media ruse au difuzat, luni seară, fragmente din înregistrarea video a interogatoriilor, efectuate de serviciile de securitate (FSB), ale marinarilor capturați cu o zi înainte de Rusia în largul Peninsulei Crimeea în cursul unui incident fără precedent între cele două țări, relatează AFP.

În fragmentele din interogatoriile realizate de FSB la Kerci, căpitanul ucrainean Vladimir Lessovoi a afirmat, de exemplu, că deplasările vasului la bordul căruia se afla au fost o "provocare".

"Am ignorat cu bună știință cererile radio (n.r. - ale pazei de coastă ruse). La bord, aveam arme de infanterie și muniție. Sunt conștient că aceste acțiuni au avut un caracter de provocare", a explicat căpitanul Lesovoi.

Andrei Dratch, ofițer pe vedeta "Nikopol", a declarat și el că vasul său a pătruns în apele teritoriale ale Rusiei și că ucrainenii au fost avertizați de mai multe ori de paza de coastă că trebuie să se întoarcă în apele internaționale. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0827 secunde