Tichetul verde pe teritoriul României, proiect adoptat de Senat

252
Tichetul verde pe teritoriul României, proiect adoptat de Senat - senat-1633969654.jpg
Plenul Senatului a adoptat, astăzi, un proiect iniţiat de parlamentari PSD privind instituirea "Tichetului Verde" pe teritoriul României.

Potrivit Agerpres, proiectul a fost adoptat cu 61 de voturi "pentru", 23 "împotrivă" şi 45 de abţineri.

Actul normativ are ca obiect de reglementare regimul juridic al "Tichetului Verde", care reprezintă, conform expunerii de motive, "biletul de valoare pe care operatorii economici care colectează deşeuri îl acordă deţinătorului de deşeuri atunci când acesta colectează şi predă la punctul de lucru al operatorului respectiv deşeurile reciclabile, cum ar fi, de exemplu, hârtie, metal, plastic, sticlă, deşeuri provenind din autoturisme, din baterii şi acumulatori, deşeuri electronice şi electrice".

Potrivit iniţiatorului, proiectul vizează implementarea unui mecanism prin care procesele privind deşeurile să poată avea loc direct de la sursă (de la deţinătorul de deşeuri, atât persoană fizică, cât şi juridică), astfel încât deşeurile să poată fi selectate şi colectate în mod corect şi distinct, precum şi predate în mod corespunzător ulterior direct către operator.

Proiectul de act normativ a fost adoptat cu o serie de amendamente.

Tichetele verzi nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar, ele pot fi utilizate doar pe teritoriul României, doar în termenul de valabilitate de un an şi numai pentru achiziţionarea bunurilor şi serviciilor puse la dispoziţie de unităţile afiliate.

Unităţile emitente au obligaţia să transmită operatorilor economici care colectează deşeuri lista unităţilor afiliate la care se pot folosi tichetele verzi. La stabilirea acestor unităţi afiliate vor fi avute în vedere calitatea serviciilor şi un nivel redus al preţurilor prin practicarea unor adaosuri comerciale minime.

Tichetele verzi pot fi acordate deţinătorilor de deşeuri numai de către operatorii economici care au încheiat contracte de prestări ale serviciilor prevăzute de proiectul de act normativ cu unităţi emitente pentru tichetul verde.

Controalele privind acordarea de tichete verzi de către operatorii economici prevăzuţi în proiect se efectuează de către reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu.

Nerespectarea obligaţiei de acordare a tichetelor verzi de către operatorii economici agreaţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2668 secunde