Tony Blair: „O eventuală revenire a Marii Britanii în UE, chestiune pentru generaţia viitoare”

281
Tony Blair: „O eventuală revenire a Marii Britanii în UE, chestiune pentru generaţia viitoare” - 1-1679215903.jpg

Articole de la același autor

O eventuală revenire a Marii Britanii în Uniunea Europeană (UE), de unde ea a ieşit după referendumul privind Brexit-ul din 2016, nu va fi posibilă decât după mulţi ani, consideră fostul premier britanic Tony Blair.

„Chestiunea de a şti dacă şi cum Marea Britanie ar putea reveni în UE aparţine unei generaţii viitoare. Cred că asta e realitatea”, a afirmat Tony Blair într-un interviu pentru agenţiile de presă AFP, ANSA, DPA şi EFE, consultate de Agerpres, de la biroul Institute for Global Change pe care îl conduce, în centrul Londrei.

Fostul lider laburist în vârstă de 69 de ani s-a opus ferm Brexit-ului, făcând în special campanie în Irlanda de Nord pentru a preveni consecinţele unei ieşiri din UE asupra păcii în provincie, zguduită de trei decenii de violenţe până la acordul de pace semnat în aprilie 1998, în urmă cu aproape 25 de ani.

Instituţiile din această provincie sunt paralizate de un an, în faţa boicotului partidului unionist DUP, care se opune dispoziţiilor post-Brexit în Irlanda de Nord.

„Cred că, în prezent, dezbaterea din Regatul Unit este mai degrabă despre cât de mult dorim să reconstruim o relaţie strânsă cu Europa, ceea ce cred că ar trebui să facem, şi sper că Partidul Laburist este de aceeaşi părere”, a spus Blair. „Cred că sunt multe lucruri pe care le putem face împreună”, a adăugat el.

În opinia sa, Marea Britanie şi UE au multe subiecte comune de discutat, cum ar fi energia şi clima, cercetarea sau apărarea şi securitatea după invazia rusă din Ucraina.

„Cred că este foarte important să încercăm să cooperăm în materie de tehnologie”, a adăugat el.

„Dacă nu vom face asta, Europa, din care Regatul Unit face parte, va fi zdrobită de cei doi giganţi ai tehnologiilor, care sunt SUA şi China, şi poate chiar şi de un al treilea, India”, a mai spus fostul premier britanic.

„Sarcina imediată este de a regla problemele Brexit-ului, deoarece daunele sunt evidente”, a mai insistat Tony Blair, invocând dezamăgirea britanicilor faţă de dificultăţile economice, imigraţia ilegală sau problemele cu sistemul public de sănătate, despre care susţinătorii Brexit-ului au spus că vor fi rezolvate prin ieşirea din UE.

După tensiunile dintre UE şi Marea Britanie în timpul lui Boris Johnson, care a fost adeptul unei linii dure privind Brexit-ul, apoi în timpul mandatului efemer de premier al lui Liz Truss, actualul lider din Downing Street, Rishi Sunak, pare să îşi dorească o relaţie mai liniştită cu blocul comunitar. El a încheiat recent un acord cu Bruxellesul pentru a ajusta regulile comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord, precum şi un nou acord cu Franţa pentru a lupta împotriva imigraţiei clandestine. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4663 secunde