Tradiții de Crăciun: de ce se ține în casă o crenguță de vâsc

528
Tradiții de Crăciun: de ce se ține în casă o crenguță de vâsc - vasc-1640272582.jpg

Articole de la același autor

Vascul este o plantă magică, cunoscută și sub numele de creangă de aur. Are puteri miraculoase și o semnificație sacră în folclorul European. În tradiția romaneâscă, vascul este foarte important, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.


Legenda vascului vine, de fapt, de la zeița Frigga, zeița dragoste și mama lui Balder, zeul soarelui. Se spune că Balder a avut un vis care prevestea moartea lui. Zeița a fost foarte speriată de acest vis. Dacă fiul ei ar fi murit, toată viața de pe Pamant s-ar fi sfârșit.

Potrivigt Realitatea.net zeul răului, Loki, era cel care voia să-l omoare pe Balder, dar știind că nimic nu-l putea omori pe fiul zeiței Frigga, acesta a găsit o plantă magică care nu creștea pe pământ și avea puteri miraculoase - vâscul. Se spunea că vâscul vine din ceruri și ca este o forța divină.


Zeul raului a confecționat o suliță din vasc și i-a dat-o zeului iernii pe nume Holder, care era orb. Zeul iernii îl lovește cu vascul pe Blader, iar acesta moare.

Timp de trei zile, toată lumea a încercat să-l readucă la viață, dar nimeni nu a reușit. În cele din urma, mama sa a reușit să-l învie. Se spune că lacrimile ce le-a varsat pentru el s-au transformat în bobițele albe ale vascului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1029 secunde