Tragedia greacă: Acordul UE salvează Grecia de la faliment, dar nu și de la colaps economic

1535
1
Tragedia greacă: Acordul UE salvează Grecia de la faliment, dar nu și de la colaps economic - greciaschengen02171500-1329808637.jpg
13 ore au fost necesare pentru ca miniștrii de finanțe din Zona euro să ajungă la un acord privind susținerea financiară a Atenei. Grecia va beneficia de un ajutor public de 130 de miliarde de euro și de un efort mai important decât era prevăzut din partea sectorului privat, care a acceptat să suporte 53,5 la sută din datoria greacă. Atena scapă de la faliment, dar ajutorul nu o va ajuta să iasă din recesiunea gravă în care a intrat, scrie Realitatea.net.


Miniștrii de Finanțe ai zonei euro au aprobat marți dimineața planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public și o ștergere parțială a datoriei grecești deținută de creditori privați, au anunțat mai multe surse europene, relatează AFP. "Miniștrii (de Finanțe din zona euro) redactează declarația finală", a anunțat un oficial european, după ce a anunțat că forumul Eurogrupului a ajuns la un acord asupra acestui plan, după mai bine de 12 ore de negocieri intense.

Grecia va beneficia de un ajutor public în valoare de 130 de miliarde de euro în cadrul celui de-al doilea plan de salvare și unui efort mai important decât era prevăzut din partea sectorului privat, care a acceptat să suporte 53,5 la sută din datoria greacă, afirmă o sursă europeană, citată de AFP.

Miniștrii de Finanțe din zona euro au ajuns la un acord, după 12 ore de negocieri, asupra planului de salvare a Greciei,

Acest plan de ajutor asupra căruia au convenit partenerii Atenei în noaptea de luni spre marți, la Bruxelles, va permite ca rata de îndatorare a țării să ajungă "la 120,5 la sută" din PIB în 2020, potrivit unei surse guvernamentale europene.

O economie prăbușită

Aprobarea dată de către oficialii europeni pare să îndepărteze, cel puțin imediat, perspectiva unui default al Atenei, care ar putea antrena ieșirea Greciei din zona euro și consecințe negative în cascadă pentru soliditatea financiară a regiunii.

Mulți economiști și oficiali europeni sunt conștienți că ajutorul financiar nu va ajuta foarte mult economia elenă.

Întoarcerea la creștere economică ar putea să dureze ani de zile, iar noile măsuri de austeritate nu vor face decât să accentueze recesiunea.

Economia greacă a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut cu numai puțin de 7% comparativ cu anul trecut.

Măsurile de austeritate au alimentat nemulțumirea socială, iar aceste tensiuni vor continua cel mai probabil și în următorii ani. Este chiar motivul pentru care unii oficiali europeni se tem că viitorul guvern de la Atena, ce va fi ales în urma scrutinului parlamentar din aprilie, nu își va îndeplini promisiunile privind aplicarea măsurilor de austeritate.

Euro s-a înviorat

Euro a înregistrat marți o apreciere pe piața de schimb după anunțul unui acord de principiu în Europa destinat salvării Greciei de la faliment, relatează AFP. Moneda unică europeană, care valora 1,3185 dolari la ora 2.40 GMT (4.40 GMT) s-a apreciat până la 1,3287 dolari la ora 3.10 GMT (5.10, ora României). Luni, către ora 19.00 GMT (21.00, ora României), euro era cotat la 1,3237 dolari. Euro a câștigat, astfel, teren în fața yenului, trecând de la 105,36 yeni la ora 19.00 GMT (21.00, ora României) la 105,94 yeni marți, către ora 3.10 GMT (5.10, ora României).

Investitorii s-au oreintat spre euro după ce s-a anunțat că un acord de principiu a fost încheiat în noaptea de luni spre marți la Bruxelles, unde miniștrii de Finanțe din zona euro s-au reunit luni după-amiază.

"Anunțul a provocat cumpărări de euro", a explicat Tsunemasa Tsukada, agent în cadrul Băncii Mitsubishi UFJ.

El a apreciat totodată că aprecierea monedei unice europene ar putea înceta rapid. "Eu cred că această creștere ar urma să se oprească în jur de 1,33 (dolari). Nu văd euro crescând până la 1,35 (dolari)", a adăugat el.

Potrivit mai multor surse europene, oficialii reuniți la Bruxelles au apreciat că se întrunesc condițiile în vederea adoptării unui nou plan de salvare cuprinzând un ajutor public în valoare de aproximativ 130 de miliarde de euro și o ștergere parțială a datoriei grecești deținută de creditori privați. Datele avansate înaintea reuniunii anunțau ștergerea a 100 de miliarde de euro din datoria privată. Grecia supraîndatorată este amenințată de faliment în lipsa unui ajutor suplimentar, urmând să ramburseze un împrumut în valoare de 14,5 miliarde de euro până pe 20 martie.



Comentează știrea

admirator
26 februarie 2012
Comedia greaca,

vreti sa ziceti. Dupa ce au cheltuit ca nebunii toti banii (vezi si morala filmului "Zorba grecul"), grecii refuza sa-i mai restituie. Si vor un nivel de trai la fel de mare ca si pina acum, desi e clar ca nu era (si nu mai poate fi) sustenabil. Dar asa vor ei! Se poate cineva opune? masurile luate sunt ridicole: bancie private au renuntat la dobinzi, pentru a-si putea salva capitalul investit. Iar statele UE (in special Germania si Franta) dau imprumuturi uriase, pentru ca bancile afectate sunt ale lor. Daca o sa cada Grecia, va cadea si sistemul fiananciar francez si german. Iar grecii stiu asta si santajeaza fara scrupule. Numai ca banii dati de UE (pentru franta/germania prin buzunarul greciei) sunt deturnati de greci. In folos propriu. Aici e buba. Neintelegerea dintre parti. Vom vedea cum va evolua circul greco/comunitar! Cred ca era mai bine, si mai ieftin, daca se dadeau direct ajutoare bancilor in colaps, lasind grecia sa se descurce singura! Nu de alta dar Ungaria poate demonstra inegalitatea de tratament. Iar Germania si Franta isi dobindesc un renume extrem de urit....... Si nu vor obtine nici un rezultat in Grecia sau alte tari europene cu o politica similara!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3788 secunde