Trei luni de război în Ucraina. Volodimir Zelenski: "În Donbas este baie de sânge"

105
Trei luni de război în Ucraina. Volodimir Zelenski:

Articole de la același autor

La începutul celei de-a patra luni de război, Rusia bombardează intens estul Ucrainei, în timp ce forțele terestre încearcă să încercuiască ultimele redute ucrainene din regiunea Lugansk, care este aproape complet cucerită. Orașul Severodonețk, una din ținte, este bombardat de ruși 24 de ore din 24, spun ucrainenii.



„Distrug în mod deliberat orașul”, acuză guvernatorul local. Lupta pentru Severodonețk amintește de cea pentru Mariupol, orașul-port redus la ruine. În Donbas este o baie de sânge. Rușii încearcă să elimine tot ce este viu - a spus marți noapte președintele ucrainean.

În analiza de marți dimineață a războiului, Ministerul britanic al Apărării transmite că Rusia și-a sporit intensitatea operațiunilor în Donbas, încercând să încercuiască Severodonețk, Lisichansk și Rubine. În prezent, axele nordice și sudice ale acestei operațiuni sunt separate de aproximativ 25 km de teritoriu deținut de Ucraina.

Londra spune că a existat o puternică rezistență ucraineană, forțele care ocupă poziții defensive bine săpate. Operațiunea de lungă durată a forțelor comune ale Ucrainei păstrează probabil comanda și controlul efectiv asupra acestui front, subliniază britanicii.

Ministerul britanic al Apărării mai spune că Rusia a obținut însă unele succese localizate, în parte datorită concentrării unităților de artilerie. Capturarea de către Rusia a buzunarelor Severodonețk ar face ca întreaga regiune Lugansk să intre sub ocupație rusă. Deși aici se concentrează în prezent efortul principal al Rusiei, această operațiune este doar o parte a campaniei Rusiei de a ocupa Donbasul, mai spune Londra.

Britanicii avertizează că, dacă linia frontului din Donbas se va deplasa mai spre vest, aceasta va extinde liniile de comunicație ruse și probabil că forțele armate ale lui Putin se vor confrunta cu noi dificultăți logistice de aprovizionare.

Mina de cărbune din Torețk este una dintre puținele din estul Ucrainei care nu s-au închis din cauza conflictului din regiune. Minerii ucraineni trebuie să coboare în tunelurile adânci și întunecate ale minei în timp ce războiul este la doi pași, iar sunetul tunurilor de artilerie se aude neîncetat, scrie BBC.

„Este înfricoșător, dar ce poți să faci? Nu avem multe opțiuni”, a spus asistenta medicală Ira Yusko, în vârstă de 30 de ani, zâmbind sumbru, în timp ce își aprindea lampa de la cască.

În jurul ei, cel puțin 10 mineri cu fețele deja mânjite se deplasau prin întuneric spre liftul de fier cu care urmau să coboare 800 de metri sub pământ pentru a începe o tură de lucru de șase ore.

Operațiunile rusești de încercuire a orașului Severodonețk au înregistrat avansuri minore în ultimele 24 de ore, iar rușii au șanse mici să reușească să captureze orașul Bahmut. În tot acest timp, ucrainenii continuă să amenințe pozițiile rusești în zona Harkov, se arată în evaluarea frontului de luni noapte spre marți dimineață a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

ISW susține că personalitățile ruse naționaliste critică din ce în ce mai mult eșecurile „operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina și solicită o mobilizare suplimentară pe care Kremlinul probabil nu o dorește.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6078 secunde