Trotuarele invadate de mașini îi gonesc pe pietoni în stradă

670

Articole de la același autor

În ultimii ani, din cauza creșterii numărului de mașini, străzile și bulevardele constănțene au devenit tot mai neîncăpătoare. Mai mult, autoturismele au ocupat mare parte din trotuare, în anumite zone porțiunea pietonală lipsind cu desăvârșire.
Pietonilor nu le este lăsată, pe partea care le revine, nici măcar o porțiune de 10 cm, pe care oricum cu greu s-ar putea strecura o persoană sau un copil.
Ce se întâmplă cu mămicile care ies la plimbare cu copiii mici în cărucioare sau cu persoanele cu dizabilități care sunt nevoite să se deplaseze cu căruciorul prin oraș? Este o întrebare la care autoritățile locale sunt incapabile să răspundă și o situație la care nu sunt în stare să găsească o soluție.

În fiecare zi când ieșim în oraș ca pietoni suntem nevoiți, din cauza mașinilor parcate pe trotuar, să mergem pe stradă. Dacă trotuarul a fost proiectat, încă de la începuturi, pentru a folosi deplasării oamenilor, iată că teritoriul pietonilor a fost invadat de "caii putere", putem spune chiar cucerit de-a binelea.
Se pare că omul a cedat, și de această dată, dezvoltării și civilizației urbane, sau, mai degrabă, unui haos urbanistic, pe care, cel puțin, autoritățile constănțene sunt incapabile să îl descifreze.
Șeful Serviciului Poliției Rutiere Constanța, comisar șef Constantin Dancu, recunoaște că această situație "reprezintă un risc și pentru pietoni și pentru mașinile parcate". Pentru că pietonii obligați de situație să meargă pe stradă sunt expuși în fiecare clipă accidentelor rutiere, iar dacă nu, în cel mai fericit caz, înjurăturilor șoferilor, incomodați, firesc, de "obstacolele" umane.

Poliția Rutieră: "5% este vina noastră!"
"Avem și noi partea noastră de vină. Aș putea spune chiar că nouă ne revine doar 5% din vină" - ne spune în continuare șeful Poliției Rutiere Constanța. Comisar șef Constantin Dancu spune că s-au făcut propuneri de identificare pentru locuri de parcare, dar responsabilitatea pentru construirea lor revine în totalitate autorității locale.
În ceea ce privește sancționarea șoferilor care parchează pe trotuar, fapt ce a devenit o normalitate la Constanța, lipsește cu desăvârșire. Iar acest lucru este "justificat" de comisarul șef Constantin Dancu prin lipsa (eternă, am spune noi) a crizei de polițiști la Rutieră, mult prea puțini față de "necesarul" dorit.

Doar patru din 300 de încălcări ale Codului Rutier sunt sancționate
"Am făcut studii… Un polițist, în interval de o oră, în zona centrală, pe un tronson de un kilometru, poate să constate aproximativ 300 de contravenții la regimul circulației. Capacitatea de sancționare a unui agent este de maximum patru sancțiuni pe oră. Rezultă astfel că noi trecem nepăsători la 296 de încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice" - ne-a declarat Constantin Dancu.
Alte voci din Poliția Rutieră ne-au confirmat că lucrurile chiar stau astfel și ne-au spus că, în mod clar, pentru șoferii care ocupă trotuarele nu se dau amenzi, decât dacă este încurcată circulația sau sunt create alte situații deosebite.

Angajații Primăriei și soluțiile lor inexistente…
Privind din perspectiva șoferilor, e de la sine înțeles că, odată ce nu există locuri de parcare, sunt nevoiți să lase mașinile pe trotuar. Unii, din bun simț, nu își etalează limuzina sugrumând radical circulația pe trotuar, însă cei mai mulți ocupă tot spațiul.
Pentru că Poliția Rutieră a pasat aproape întreaga responsabilitate în ograda administratorului drumului, respectiv Primăria Constanța, am încercat să aflăm care ar fi soluțiile propuse de angajații administrației publice locale în acest sens.
Numai că "zidul" lipsei de transparență, cunoscut de altfel la nivelul Primăriei Constanța, ne-a demonstrat ori că angajații au de ascuns proiectele lor mărețe, ori că, de fapt, nu au ce ascunde, pentru că nici nu s-au gândit la vreo soluție în acest sens.
Altfel, nu vedem de ce șeful Serviciului Trafic Rutier, Dan Dumitrescu, a refuzat să vorbească pe această temă, susținând că doar purtătorul de cuvânt al Primăriei ar avea drept (?!)

Prin urmare, constănțenii vor fi vinovați dacă sunt călcați de o mașină, chiar dacă nu doresc decât să ocolească autoturismele parcate aiurea pe trotuar, locul pe unde le este destinat să meargă.
Așadar, nu vă așteptați ca autoritățile să aibă milă de voi, să vă disculpe, pentru că ele sunt mult prea ocupate pentru a rezolva aceste probleme "minore" ale Constanței.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0237 secunde