Turcia / Guvernul amenință că va scoate armata pe străzi

61
Turcia / Guvernul amenință că va scoate armata pe străzi - protest-1371481875.jpg

Articole recomandate

Guvernul turc a amenințat vineri că va cere armatei să intervină pentru a împiedica eventualele manifestații de la Istanbul și din restul Turciei, a anunțat luni vicepremierul Bulent Arinç, citat de AFP.

"Mai întâi de toate, un polițist nu este un vânzător ambulant, ci un membru al forțelor de ordine. Polițiștii vor folosi toate mijloacele care le sunt conferite de lege", a declarat Arinç într-un interviu acordat televiziunii A Haber, adăugând că "nimeni nu poate să se plângă de poliție".

"Dacă acest lucru nu va fi suficient, pot fi folosite chiar și forțele armate în orașele aflate sub autoritatea guvernatorilor" regiunilor, a adăugat el.

De la începutul contestării, la 31 mai, Guvernul turc a recurs la scutieri pentru a reprima manifestanții la Istanbul și Ankara.

Această folosire a poliției într-o țară care a cunoscut în secolul XX patru lovituri de stat militare a evidențiat legătura privilegiată dintre premierul Recep Tayyip Erdogan și forțele de poliție.

Prin contrast, ea a subliniat absența armatei, care se consideră gardianul moștenirii laice a lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne în 1923.

În 11 ani la putere, Erdogan a constrâns armata să se supună, recurgând la epurări periodice, în timp ce justiția judecă sute de ofițeri pentru lovituri de stat trecute sau complot în vederea înlăturării Guvernului islamo-conservator.

Guvernul a recurs deja punctual la jandarmerie, un corp militar ce depinde de ministerul de Interne.

Duminică, la câteva ore după operațiunea în forță de evacuare a parcului Gezi din Istanbul, unitățile jandarmeriei au fost mobilizate la intrarea unuia dintre cele două poduri peste Bosfor pentru a proteja malul european de orice reuniune a manifestanților veniți din partea asiatică a Istanbulului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3817 secunde