Turcia își exprimă dezamăgirea față de raportul Comisiei Europene

358
Turcia își exprimă dezamăgirea  față de raportul Comisiei Europene - turcia-1349956216.jpg
Turcia și-a exprimat "o mare dezamăgire" în urma publicării de către Comisia Europeană (CE) a unui raport în care este criticat nivelul insuficient al progreselor înregistrate pe calea aderării la Uniunea Europeană (UE), în special în domeniul libertăților individuale. 


"Am primit anul acesta cu o mare dezamăgire raportul privind progresele înregistrate", a declarat, într-o conferință de presă, la Istanbul, ministrul pentru Afaceri Europene, Egemen Bagis. 

"Înțelegem că așa-numita președinție a așa-numitului stat situat pe o jumătate a Insulei Cipru a reușit să introducă în raport elemente menite să ne dezamăgească", a continuat Bagis.

El se referea la Cipru, care asigură de la 1 iulie președinția UE, ca fiind responsabil de "generalizări periculoase" ce apar, în opinia sa, în raport.

Turcia refuză să recunoască Ciprul, cu o administrație ciprioto-greacă, atât timp cât nu este soluționată împărțirea insulei. Ea refuză să extindă acordurile de liberă circulație care o leagă de UE.

"Fără nicio îndoială, la această dată de 10 octombrie 2012, Turcia este mai apropiată ca oricând de standardele UE", a dat asigurări Bagis, după care a subliniat că "Turcia nu are intenția să șteargă cu buretele" și să abandoneze negocierile de aderare la UE, începute în 2005.

Ministerul turc de Externe a apreciat, de asemenea, că raportul este "dezechilibrat" și că se concentrează "mai degrabă asupra elementelor negative, decât asupra celor pozitive".

v v v

În raportul anual cu privire la progresele în cadrul procesului de aderare a Turciei, publicat miercuri, CE a criticat un nivel insuficient în principal în domeniul libertăților individuale.

"Numărul ridicat de cazuri și de anchete privind jurnaliști, dar și o presiune nejustificată asupra mass-media" continuă să reprezinte o sursă de "preocupare gravă", se arată în acest raport. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 12 Octombrie 2012
Stire din Actual : Avion sirian sechestrat la Ankara
Pagina a fost generata in 0.3823 secunde