TURCIA. Legea controversată care limitează consumul de alcool a fost promulgată

224
TURCIA. Legea controversată care limitează consumul de alcool a fost promulgată - 646x404-1370947748.jpg

Articole recomandate

Președintele turc Abdullah Gül a promulgat luni o lege controversată, dorită de Guvernul islamo-conservator, care limitează consumul, vânzarea și publicitatea la băuturi alcoolice, în pofida unor manifestații ce afectează Turcia de 11 zile. Președintele "a trimis Legea 6.497 la serviciile premierului pentru publicare" în Monitorul Oficial, a anunțat Președinția turcă într-un comunicat. Legea va intra în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial.




Textul legii a fost prezentat în Parlament de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan, în numele protejării sănătății populației, și a fost votat la 24 mai la capătul unei proceduri de o rapiditate rară.


Potrivit legii, vânzarea produselor alcoolice este interzisă în toate unitățile comerciale în intervalul orar 22.00-06.00, precum și la orice oră în apropierea instituțiilor școlare și moscheilor. Mesaje amintind pericolele alcoolului sunt de-acum obligatorii pentru toate băuturile de acest tip, scrie Mediafax.


De asemenea, sponsorizarea unor evenimente sportive sau de alt fel de către producători de băuturi alcoolice este interzisă, ca și prezența imaginilor ce încurajează consumul de alcool difuzate în filmele de la cinematograf, serialele de televiziune și videoclipurile muzicale. Textul înăsprește, de asemenea, măsurile luate în cazul conducerii unui vehicul sub influența alcoolului, prevăzând o amendă de 700 de lire turcești și o suspendare de șase luni a permisului de conducere pentru orice șofer care prezintă un nivel al alcoolemiei mai mare de 0,05%. Cei a căror alcoolemie trece de 0,1% sunt pasibili de o pedeapsă de doi ani de închisoare.


În cursul dezbaterilor parlamentare, opoziția laică a denunțat puternic o lege de o severitate excesivă care îi permite regimului să reglementeze comportamentul privat al populației și care islamizează societatea turcă. Aprobarea acestui text controversat intervine în timp ce zeci de mii de turci ies în stradă de 11 zile pentru a cere demisia lui Erdogan, acuzat de alunecare spre autoritarism și intenția de a islamiza Turcia. Legea face parte din principalele nemulțumiri ale manifestanților, numeroși dintre ei consumând bere în stradă pentru a sfida ordinea morală pe care încearcă, potrivit lor, să o impună guvernul, completează sursa amintită.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.579 secunde