Ucraina a plătit 1,65 de miliarde de dolari către Gazprom pentru livrarea de gaze

57
Ucraina a plătit 1,65 de miliarde de dolari către Gazprom pentru livrarea de gaze - gazprom-1419429882.jpg

Articole recomandate

Compania ucraineană de stat Naftogaz a plătit a doua tranșă, în valoare de 1,65 de miliarde de dolari, din datoria Ucrainei către Gazprom, după ce Rusia a avertizat marți că va întrerupe din nou furnizarea de gaze, dacă Ucraina nu respectă acordul încheiat în luna octombrie, scrie agenția rusă TASS, citată de Mediafax.ro.
În luna octombrie, Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat un acord pentru reluarea livrărilor de gaze către Ucraina. Înțelegerea a vizat un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzând atât plata datoriei la gaze a Ucrainei față de Rusia, în valoare de 3,1 miliarde de dolari, cât și plata livrărilor de gaze rusești până martie. Prețul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi.
Ucraina a achitat prima tranșă din datoria către Gazprom, în valoare de 1,45 miliarde de dolari, la începutul lunii noiembrie.
În aceste condiții, Rusia a reluat pe 9 decembrie livrările de gaze către Ucraina, după o întrerupere de șase luni cauzată de disputa privind prețul gazului și de datoria neplătită de guvernul de la Kiev către Gazprom, în valoare totală de 5,3 miliarde de dolari.
Marți, ministrul rus al Energiei, Alecadr Novak, a avertizat că Rusia va întrerupe din nou livrările de gaze către Ucraina dacă autoritățile de la Kiev nu achită Gazprom suma de 1,65 miliarde de dolari până la finalul anului.
Potrivit lui Novak, Ucraina va plăti în primul trimestru al anului viitor între 340 și 360 dolari pentru 1.000 metri cubi de gaz rusesc.
În aprilie, când expiră acordul actual cu Ucraina, prețul gazelor va urca probabil la 440 dolari, a spus ministrul Energiei, menționând că Rusia este dispusă să negocieze o nouă reducere a prețului cu guvernul de la Kiev.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3661 secunde