Ucraina acuză Rusia de încălcarea Convenției de la Montreux

199
Ucraina acuză Rusia de încălcarea Convenției de la Montreux - ucraina-1562710919.jpg

Articole recomandate

Ucraina a informat Turcia că Rusia ar fi încălcat Convenția de la Montreux, după ce a remarcat o intensificare a frecvenței trecerilor submarinelor rusești prin strâmtoarea Bosfor, relatează agenția Ukrinform, citând un responsabil al Statului Major, Leonid Zaliubovski, asistentul comandantului marinei ucrainene pe probleme juridice. 


Potrivit agenției Ukrinform, consultată de Agerpres, armata ucraineană a furnizat Ankarei date relevante în acest sens prin intermediul Ministerului de Externe al Ucrainei. 
"Observăm o intensificare a activității submarinelor Federației Ruse, care, sub pretextul traversării în scopul efectuării unor lucrări de mentenanță, încalcă practic Convenția de la Montreux privind traversarea strâmtorii Bosfor, de care răspunde Turcia. Am transmis MAE ucrainean că există aici anumite probleme. De fapt, aceasta este o încălcare a legislației internaționale", a afirmat Leonid Zaliubovski, adăugând că, din câte știe, diplomația ucraineană a informat Ankara despre această situație. 
În ultimele două luni, armata ucraineană a observat o creștere a activității marinei Federației Ruse atât în Marea Mediterană, cât și în regiunea Mării Negre, afirmase recent același oficial ucrainean într-un raport prezentat cu ocazia unei recente conferințe internaționale privind dreptul marii, notează Ukrinform. 


"Conform acestei convenții, statele riverane Mării Negre își pot trimite submarinele dincolo de Marea Neagră numai în scop de efectuare a unor lucrări de întreținere", a spus reprezentantul Statului Major al forțelor armate din Ucraina. "Dar Federația Rusă, sub pretextul efectuării unor lucrări de mentenanță, realizează de fapt o desfășurare completă a submarinelor sale în regiunea mediteraneeană. Aceasta este o încălcare evidentă a dreptului internațional", a insistat Zaliubovski. 
În următorii 3-4 ani, Federația Rusă intenționează să construiască încă 14 nave de război pentru desfășurarea lor în Marea Neagră, a mai spus el. 


Convenția de la Montreux a fost adoptată în 1936. Documentul stabilește suveranitatea Turciei asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele. Conform convenției, navelor comerciale li se permite să treacă prin strâmtori în timp de pace și de război. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1727 secunde