Ucraina ar putea renunța la alfabetul chirilic

135
Ucraina ar putea renunța la alfabetul chirilic - flagofukraineclear1023x593-1394111930.jpg

Articole recomandate

Comisia specială a Radei Supreme (parlamentul ucrainean), însărcinată cu elaborarea legii asupra politicii lingvistice în Ucraina, examinează ideea renunțării la alfabetul chirilic, a declarat pentru RIA Novosti o sursă apropiată dezbaterilor pe acest subiect.


"Unii membri ai comisiei utilizează anumite subterfugii în vederea adăugării unei clauze care să prevadă abandonarea treptată a alfabetului chirilic în Ucraina și înlocuirea lui cu alfabetul latin", a indicat sursa menționată.


Parlamentul Ucrainei a abrogat la 23 februarie legea privind bazele politicii de stat în domeniul lingvistic, adoptată în 2012 și promulgată de președintele destituit Viktor Ianukovici. Această lege a conferit limbii ruse statut de limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni administrative ale Ucrainei, inclusiv la Kiev.


Decizia deputaților ucraineni a provocat proteste în Crimeea și în alte regiuni din sud și sud-estul țării cu populație majoritar rusofonă.


Președintele Radei Supreme, Olexandr Turcinov, care asigură și interimatul la președinția Ucrainei, a dispus recent crearea unui grup de lucru pentru pregătirea, până la 31 martie, a unei noi legi în domeniul utilizării limbii în Ucraina, scrie Agerpres.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4178 secunde