Ucraina: Asamblarea noului sarcogaf de la Cernobîl va începe pe 26 aprilie

349
Ucraina: Asamblarea noului sarcogaf de la Cernobîl va începe pe 26 aprilie - viktorianukovici-1332868236.jpg
Asamblarea noului sarcogaf de la Cernobîl, având ca scop reducerea amenințării radioactive, va începe pe 26 aprilie, când se vor împlini exact 26 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară din istorie, a anunțat marți un comunicat al președinției ucrainene, citându-l pe șeful statului, Viktor Ianukovici, participant la summitul de la Seul privind securitatea nucleară.

Noul sarcofag va avea o înălțime de 108 metri și va cântări 20.000 de tone. Prima fază a lucrărilor de asamblare a început deja la începutul acestui an, a precizat pentru AFP Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, responsabilă cu gestionarea fondurilor proiectului.

"Fondurile necesare sunt disponibile, iar lucrările se efectuează conform calendarului, fără întârzieri, pentru ca noua incintă să fie terminată și instalată deasupra reactorului la mijlocul lui 2015, așa cum este prevăzut", a declarat Anton Usov, reprezentant al BERD.

Rămășițele reactorului numărul 4 de la Cernobîl, care a explodat la 26 aprilie 1986, au fost acoperite în grabă după accident cu o șapă de beton, care s-a fisurat între timp și nu mai poate fi considerată sigură.

Consorțiul francez Novarka a câștigat în 2007 licitația pentru construirea unui nou sarcofag etanș, care va fi asamblat pe un teren învecinat, apoi glisat deasupra vechii șape.

Costul total al operațiunii este estimat la 1,5 miliarde de euro, dintre care 750 milioane lipseau încă în urmă cu un an.

Comunitatea internațională a deblocat 550 milioane de euro cu prilejul unei conferințe organizate la Kiev în aprilie 2011, la 25 de ani de la catastrofă, restul banilor fiind furnizați de BERD.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2914 secunde