Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de manevre în apropierea centralei nucleare Zaporojie

65
Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de manevre în apropierea centralei nucleare Zaporojie - fondrusiaucrainaa-1662034942.jpg

Articole recomandate

Autorităţile ucrainene au acuzat, ieri, Rusia că a întreprins lovituri de artilerie asupra oraşului Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, chiar în ziua în care o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) urma să ajungă acolo, informează AFP. În acelaşi timp, Moscova a acuzat armata ucraineană că a organizat o debarcare a unor sabotori în apropierea centralei nucleare.

„Ruşii întreprind lovituri de artilerie asupra traseului pe care misiunea AIEA trebuie să-l parcurgă spre centrala Zaporojie” ocupată de ruşi, a acuzat pe Telegram primarul în exil al acestui oraş, Dmitro Orlov, afirmând că delegaţia nu poate să-şi continue drumul spre centrală din raţiuni de securitate.

O misiune a AIEA urma să ajungă joi la această centrală, cea mai mare din Europa, care este ocupată de ruşi şi care a fost bombardată de mai multe ori, generând temeri cu privire la o catastrofă nucleară.

„Cerem Rusiei să înceteze provocările şi să dea acces AIEA la această instalaţie nucleară ucraineană”, a continuat Orlov.

De la primele ore ale dimineţii de joi, ruşii trag asupra Energodar cu ajutorul mortierelor, armelor automate şi bombardează cu ajutorul rachetelor, a acuzat înainte de aceasta Orlov, într-un mesaj separat pe Telegram, publicând fotografii cu clădiri avariate şi nori de fum negru.


Ucrainenii i-au acuzat cu o zi înainte pe ruşii care deţin controlul asupra Energodar că au bombardat oraşul cu intenţia de a pune responsabilitatea pe seama forţelor ucrainene.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării rus a anunţat că forţele ucrainene au încercat să captureze centrala Zaporojie, relatează Reuters. Într-o declaraţie de presă, ministerul a susţinut că până la 60 de militari ucraineni au traversat cu bărcile râul Nipru, care delimitează teritoriul deţinut de cele două tabere, în jurul orei locale 6:00. Ministerul rus a calificat operaţiunea o provocare menită să împiedice vizita planificată a inspectorilor AIEA la centrala nucleară. Instituţia rusă a adăugat că au fost luate măsuri pentru a distruge trupele rivale, folosindu-se inclusiv aviaţia militară. Reuters menţionează că nu a putut verifica imediat aceste informaţii.

Între timp, operatorul nuclear ucrainean Energoatom a anunţat că unitatea numărul 5 a centralei Zaporojie a fost închisă din cauza bombardamentelor.

În pofida informaţiilor despre bombardamente pe traseu, AIEA a anunţat, ieri dimineaţă, că îşi menţine vizita la centrala nucleară Zaporojie.

„Acolo erau activităţi militare, inclusiv în această dimineaţă, în urmă cu câteva minute, însă nu ne oprim, ne mişcăm acum pentru că avem o misiune foarte importantă de îndeplinit”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, în faţa presei în oraşul Zaporojie, situat la circa 120 de kilometri de centrală, înainte de plecarea convoiului spre această instalaţie. „Vom începe imediat evaluarea situaţiei de securitate la centrală”, a adăugat Grossi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6338 secunde