Ucraina va cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

141
Ucraina va cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU - ucrainacere-1672073054.jpg
Ucraina intenţionează să ceară marţi excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, a declarat duminică ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, citat de France Presse.

„Mâine (n.r. marţi) ne vom exprima oficial poziţia. Avem o întrebare foarte simplă: are Rusia dreptul de a rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi de a fi în ONU?”, a spus el, vorbind în timpul unui maraton televizat naţional în noaptea Crăciunului.

„Avem un răspuns convingător şi motivat: nu, nu are”.

Kuleba a subliniat că problema locului permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU, deţinut de asemenea de Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi China, este deja în curs de discuţie în cercurile diplomatice.

Precizând că această chestiune nu a fost încă evocată în conferinţele de presă şi declaraţiile publice ale liderilor de stat şi de guvern, şeful diplomaţiei ucrainene a subliniat că, la un nivel inferior, oamenii se întreabă deja ce ar trebui să devină Rusia pentru a nu reprezenta o ameninţare la adresa păcii şi securităţii.

Puternicul Consiliu de Securitate, format din 15 membri, are sarcina de a face faţă crizelor mondiale prin adoptarea de sancţiuni, autorizarea acţiunilor militare şi aprobarea modificărilor la Carta ONU.

Dar cei cinci membri permanenţi, toţi având drept de veto pentru a bloca orice rezoluţie, reflectă dinamica puterii de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4599 secunde