UE îngheață aprobarea culturilor modificate genetic până în 2014

145
UE îngheață aprobarea culturilor modificate genetic până în 2014 - modificategenetic-1358945767.jpg
Comisia Europeană a decis să înghețe, până la sfârșitul mandatului său, în 2014, procesul de autorizare a cultivării în Uniunea Europeană a organismelor modificate genetic (OMG), în încercarea de a ajunge la un consens cu statele membre, transmite AFP.


"Dacă dorește, Comisia poate relansa procedura de autorizare pentru cultura unui soi de soia modificat genetic și a șase soiuri de porumb modificat genetic, printre care și MON810, dar nu va face acest lucru", a declarat Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate și protecția consumatorilor, Tonio Borg.

Autorizarea culturilor modificate genetic este un subiect de dispută între Comisia Europeană și statele membre. Opt țări, printre care Franța, Germania, Luxemburg, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria și Polonia au adoptat o serie de prevederi care le permit să blocheze cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor.

Președintele CE, José Manuel Barroso a încercat să anuleze aceste clauze, dar ideea sa a fost respin-să de statele membre. În ultimii 14 ani, doar două tipuri de OMG-uri au fost autorizate pentru cultură în UE respectiv soiul de cartof Amflora și cel de porumb MON810.

Procesul de evaluare a solicitărilor de autorizare a cultivării și comercializării OMG-urilor presupune patru etape: consultarea Autorității Europene pentru Securitate Alimentară, autoritatea competentă la nivel european în materie de securitate alimentară (AESP), cerere de autorizare adresată statelor membre pe baza unui aviz favorabil obținut în prealabil de la AESP, procedura de apel dacă nicio majoritate calificată nu rezultă între statele membre. Dacă situația persistă, decizia finală revine Comisiei Europene.

Până în prezent, AESP nu a dat un aviz negativ pentru OMG-uri, iar la nivelul statelor membre ale UE nu s-a întrunit niciodată majoritatea calificată necesară interzicerii sau autorizării acestora.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9092 secunde