UE salută suspendarea de către Coreea de Nord a testelor sale nucleare și balistice

143
UE salută suspendarea de către Coreea de Nord a testelor sale nucleare și balistice - ue-1524400772.jpg

Articole recomandate

Uniunea Europeană (UE) a salutat, sâmbătă, "o etapă pozitivă, mult așteptată", după anunțarea de către Coreea de Nord a deciziei sale de a-și suspenda testele nucleare și cu rachete intercontinentale, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Anunțul făcut de liderul nord-coreean Kim Jong Un - anunț salutat de mari puteri ale lumii, precum SUA, China și Rusia - arată dorința sa de a-și respecta obligațiile internaționale și de a se conforma rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, a subliniat într-un comunicat șefa diplomației UE, Federica Mogherini. 


Aceasta și-a exprimat speranța că viitoarele întrevederi între liderii american, nord-coreean și sud-coreean se vor putea solda cu "rezultate suplimentare, concrete". 


Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunțat, sâmbătă, suspendarea testelor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord. "Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare și lansarea de rachete balistice intercontinentale", a transmis agenția de presă oficială KCNA din Coreea de Nord, preluată de Yonhap. KCNA a precizat și că va fi închis un poligon nuclear din nordul țării "pentru a garanta transparența suspendării testelor nucleare". 


Decizia de înghețare a programului de înarmare nucleară și cu rachete a fost luată cu o săptămână înainte de întâlnirea lui Kim cu președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in. După acest eveniment, urmează o întâlnire a liderului nord-coreean cu președintele Statelor Unite, Donald Trump, la sfârșitul lui mai sau începutul lui iunie. 


UE a impus o serie de sancțiuni împotriva Coreei de Nord ca urmare a programelor nuclear și balistic ale acesteia. Cu toate acestea, UE menține relații diplomatice cu Phenianul din 2001, la fel ca majoritatea țărilor sale membre. Șapte dintre acestea dispun de ambasade la Phenian: Germania, Bulgaria, Polonia, Cehia, România, Marea Britanie și Suedia. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3647 secunde